Geroofde kerkklokken

Gebeurtenis


In april en mei 1943 worden op diverse plekken de kerkklokken weggehaald om omgesmolten te worden ten bate van de Duitse oorlogsindustrie. De Heerlense aannemer P. Meulenberg krijgt van de bezetter de opdracht om, in onder andere Kerkrade, de klokken uit de kerken te verwijderen en beschikbaar te stellen aan de bezetter.

Een deel van een artikel in de Zuid-Limburger van 15 december 1945:
Met uitzondering van enkele kleinere exemplaren, zijn alle exemplaren uit onze gemeente aan de Duitse roofzucht ten prooi gevallen! Dit zijn er in totaal plus minus dertig, namelijk: vier van de St. Lambertuskerk: drie uit 1763 en één uit 1906; vier (uit 1931) van het rectoraat Kaalheide; drie (uit 1926) van de parochie Terwinselen; drie van het rectoraat Bleijerheide (twee uit 1913 en een uit 1931); twee (uit 1934 en 1937) van de Parochie Gracht; vier van de St. Martinuskerk te Spekholzerheide (drie uit 1896 en één uit 1909); drie (uit 1931) uit de parochie St. Pietersrade; drie (uit 1932) van het rectoraat Haanrade; één (uit 1929) van de parochie Holz; drie (resp. uit 1860, 1870 en 1871) van Rolduc, waaronder de bekende “Johannesklok” en tenslotte: één van de Hervormde Kerk te Chevremont; één van het St. Elizabethstift en één van het Urulinenklooster op de Holz.
Van deze klokken is er is tot nu toe slechte één teruggekeerd; de kleinste klok namelijk (anno 1763) van de St. Lambertuskerk welke zich te Overasselt in Gelderland bevond……..”

Op 8 augustus 1945 geeft de bisschop van Roermond, Mgr. Lemmens, Johan Scholtes uit Kerkrade de opdracht om de geroofde klokken op te sporen en zo mogelijk terug te halen. Johan is in die tijd gemeenteambtenaar op de afdeling “Onderwijs en Culturele Zaken”. Voor het verrichten van deze activiteiten krijgt hij twee maanden buitengewoon verlof.

Brief van de Bisschop:

“Bisdom Roermond

Wij hebben den Heer Johan Scholtes, geboren 15 februari 1920 te Kerkrade, Persoonsbewijs Klo No. O18o44, opdracht gegeven na te gaan waar de klokken uit ons Diocees tijdens den oorlog weggehaald, in Deutschland zijn opgeslagen en deze zoo mogelijk weer naar Nederland terug te voeren.

Roermond 8 augustus

De bisschop van Roermond”

Johan Scholtes probeert ook om samen met anderen in de rest van Limburg en zelfs in Friesland geroofde kerkklokken op te sporen1)Dit artikel kwam mede tot stand dankzij de medewerking van Ley Kerres.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 30 maart 2021
47 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *