Hervormde Kerk

Kerk van de Nederlands Hervormde Kerkgemeenschap


Op 16 maart 1924 wordt deze kerk, de eerste niet-Rooms-Katholieke kerk in Kerkrade, in gebruik genomen. In de volksmond wordt ze ook wel de protestantse kerk genoemd.

In april 1943 worden er door de Duitse bezetter (net als op een aantal andere plekken in Kerkrade) kerkklokken verwijderd om omgesmolten te worden. Uit deze kerk verdwijnt een klok.

Inleiding


Nederlands Hervormde Kerk, centraalbouw-type, met kosterwoning, vergaderzaal en verenigingsgebouw, gelegen aan de St. Pieterstraat nummer 3, gebouwd in 1923, eigentijdse traditionele stijl met deels gotiserende vensters. Architect H.J. Tiemens uit Arnhem. De latere uitbreiding t.b.v. horecafunctie achter de kosterswoning/vergaderzaal is niet important en van bescherming uitgesloten. De vormgeving is markant en zeer gaaf wat betreft opbouw en koppeling van de massa’s. De binnenopbouw is aan de buitenzijde ervaarbaar. Het kerkgebouw is vanaf 2001 een rijksmonument.

Omschrijving


Nederlands Hervormde Kerk, plattegrond in de vorm van een Grieks kruis; op de viering met octogonale grondslag is een achthoekig tentdak geplaatst met op de top een natuurstenen kruis. Aansluitend op de vier zijden van de achthoek zijn vier kruisarmen met zadeldak gesitueerd. In de oksel van twee kruisarmen is de toren geplaatst met een entree in een verhoogde rondboogvorm en een omlijsting van trapsgewijs terugspringend metselwerk. De toren is aan elke zijde voorzien van een nis met aan de onderzijde een natuurstenen druiprand. In het midden van de toren bevindt zich een smal verticaal geplaatst raam; aan de bovenzijde een gepleisterd vierkant vlak, oorspronkelijk bedoeld voor een uurwerk. De nissen worden beëindigd door een omgaande horizontale natuurstenen band, waarboven de galmgaten zijn aangebracht. De toren is bekroond door een naaldspits met torenhaan. De spits is voorzien van vier kleine dakkapellen, waarop de uurwerken zijn aangebracht. De toren wordt beneden geflankeerd door twee kleine ronde volumes met kegelvormige daken, waaronder rondgaande horizontale raamstroken zijn geplaatst. De topgevels van drie zijarmen hebben spitsboogvormige glas-in-lood vensters met venstertracering in natuursteen. Aan de noordelijke kruisarm is de kosterswoning met vergaderzaal gesitueerd. Dit betreft een L-vormig bouwdeel in twee lagen gekoppeld met zadel- c.q. schilddak. De plint van kerk en kosterswoning is uitgevoerd in natuursteen; overige muren zijn van metselwerk in kruisverband. De houten ramen hebben deels natuurstenen en deels bakstenen dorpelstenen. De daken zijn afgedekt met leien. De gevels zijn voorzien van diverse ornamenten in natuursteen. De ommuring van het perceel is deels in natuursteen, deels in baksteen.

Interieur


Van het interieur is onder meer het volgende van belang. Het interieur heeft het karakter van een kerk van het centraalbouw-type en voor die tijd uniek in deze streek. In drie kruisarmen is een oksaal gesitueerd voorzien van een houten balustrade. Het preekstoelgedeelte is geheel in hout uitgevoerd. Het basement van de preekstoel is in marmer uitgevoerd. De wand achter de preekstoel is met houten panelen bekleed.

Waardering


De kerk van de Hervormde Gemeente van Chevremont bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling van de Nederlands Hervormde kerk in een hoofdzakelijk katholiek Limburg. De sacrale inwendige ruimtelijke werking en het sobere interieur typeert het karakter van de religie waarvoor de kerk bestemd is. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van deze kerk voor het oeuvre van architect H.J. Tiemens en de samenhang tussen exterieur en interieur. De kerk bezit ensemblewaarde als markante hoekoplossing. De kerk is van belang vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van exterieur en interieur. Deze kerk is van algemeen belang door de functie en het gebruik van deze kerk binnen het overwegend katholieke Limburg en de cultuurhistorische- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Gebruikers


Nadat zij niet meer ingezet wordt voor de uitvoering van Diensten, is in een vooralsnog onbekende periode het Jeugd- en Jongerenwerk van Kiosk gebruiker van het gebouw. Later zal Scoutinggroep Gregor Brokamp tot in 2015 haar activiteiten hier doen.
Vanaf 5 februari 2015 wordt de kerk onder de naam Sjevemethoes in gebruik genomen als IBA werkhuis. De organisatie wil de Kerk als uitvalsbasis gebruiken voor informatievoorziening en onderzoek.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 6 juni 2022
177 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.