GaiaZoo

Algemeen


Op 21 februari 2001 wordt de naam Gaia Park vrijgegeven van de thematische dierentuin die in Kerkrade gepland is. Op Woensdag 1 juni 2005 wordt het park geopend door Prinses Margriet. Bij de opening onthult zij een bronzen beeldje voorstellende een giraffe, op het terras van het restaurant Veelvraat. Bezoekers kunnen al eerder terecht wanneer op 23 april van dat jaar de poorten open gaan. De naam verandert in 2011 in GaiaZoo.

Op 19 juli 2017 loopt familie Rongen uit Leiderdorp als 5 miljoenste bezoeker langs de kassa1)Via Kerkrade dd 26-7-2017 pagina 3.

Omschrijving
Omdat er in het Kerkraads dialect geen woord bestaat dat met een G begint, pleit Jack Vinders ervoor de naam van het park uit te spreken als: Jaja Park. De parkshop zou als gevolg daarvan, dan ook Jaja-jesjef moeten heten. De benaming Jaja Jaad (tuin van Gaia) is inmiddels gebruikelijk bij de lokale bevolking.

De dierentuin start in december 2003 op de locatie van de huidige sportvelden van de Groene Long en het Zwembad Erenstein met een oppervlakte van 15 hectare. Deze oppervlakte is iets meer dan de helft van de totale oppervlakte van 24 hectare in 2010. In het openingsjaar 2005 verwacht men 250.000 bezoekers. Dit moet volgens de directie voldoende zijn om het park in 2006 winstgevend te laten zijn. Een meting in 2008 wijst uit dat het hoogteverschil in het park 31 meter is. De fietsstalling ligt op 144 meter NAP en het vernieuwde cheeta-verblijf (in 2008) ligt op 113 meter NAP.

Het plan in 2003 is om na 2006 het park in een tweede fase uit te breiden tot het in 2010 24 hectare groot is en plaats biedt aan 400.000 bezoekers per jaar. Ondanks vele veranderingen en uitbreidingen (binnen de bestaande omvang) is in 2008 van deze tweede fase nog geen sprake.

Kosten
De kosten voor de eerste fase van de aanleg zijn 19 miljoen euro. Dit bedrag wordt bijeengelegd door de oprichters van het park: Stichting Apenheul Apeldoorn, Moraco NV en de gemeente Kerkrade (ieder 1,6 Miljoen). Verder zijn er bijdragen uit subsidiefondsen, de ABN AMRO en nogmaals de gemeente Kerkrade die de grond beschikbaar stelt.

Kerkrade
In het voorjaar van 2003 komt het park in opspraak omdat er bomenkap plaatsvindt terwijl het broedseizoen in volle gang is. Daarnaast is bij de officiële start van de bouwwerkzaamheden (begin juli 2003) geen provinciale Milieu Effect Rapportage (MER) gereed, wat overigens verplicht is bij dit soort activiteiten. In het najaar van 2004 wordt de begroting voor een fiks bedrag overschreden. Het Kerkraadse aandeel hierin bedraagt ruim € 200.000. De gemeenteraad gaat hiermee akkoord. Het Gaiapark maakt deel uit van het Kerkraadse Klavertje Vier en het samenwerkingsverband Parkstad Attractief (sinds september 2006). Het openen van de rotonde op de hoek Tunnelweg / Dentgenbachweg is een van de eerste tekenen dat de werkzaamheden voor de het ontsluiten van het park gereedkomt. Inwoners van Kerkrade kunnen in het eerste openingsjaar met korting een jaarkaart kopen. Ruim 20.000 inwoners maken hiervan gebruik.

Toerisme
Het park is halteplaats voor Attractiebus Gravenrode. Het is vooralsnog onbekend of de rode attractietrein van VVV Zuyid Limburg (sinds januari 2002) ook hier stopt. Gaia Park is met het Industrion verbonden via het GaiaTrail.

Leiding


Het Gaiapark is opgezet door een samenwerkingsverband tussen gemeente Kerkrade, het LIOF en de Apenheul uit Apeldoorn. Directeur tijdens de oprichting (en tevens bedenker van het concept) is Bert de Boer. Hij is sinds 1997 tevens directeur van de Apenheul. In oktober 2003 wordt hij gekozen tot voorzitter van de European Association of Zoos and Aquaria.

2007-0000 Rob Huppertz (zeker in 2010)
2006-0000 Wim Verberkmoes (sinds 1 februari, eerder: Zoo manager Gaia Park, directeur Beekse Bergen en mede-oprichter dierentuin Europa in Eindhoven)
0000-2006 Jan Nonneman (tot in Januari)++
0000-0000 Bert de Boer

Gebeurtenissen – Activiteiten


2019 – Het park wordt uitgebreid met 400 flamingo’s, de grote flamingo, afkomstig uit het Duitse park Vogelpark Walsrode2)Dagblad de Limburger dd 20181201 pg Regio 53)Persbericht Gaia Zoo (Michelle Hollands) dd 20181201.

2018 – Het park wordt door de ANWB uitgeroepen tot Het leukste uitje van Nederland met de Efteling op een tweede en Diergaarde Blijdorp op de derde plaats.
Begin maart arriveert een nieuwe neushoornvrouw in GaiaZOO! Haar naam is Wazi en ze is 3 jaar jong. Ze maakt de lange reis naar Kerkrade vanuit La Boissière-du-Doré, Frankrijk. Precies één jaar geleden ontving GaiaZOO in 2017 het bericht dat neushoornman Thabo voor het eerst gezelschap zou krijgen van een vrouwtje4)Via Kerkrade dd 20180207 pg 1. Op 24 maart overlijdt de 4- jarige giraffevrouw Philani wanneer zij met haar hoofd in een boom blijft steken, waarschijnlijk als gevolg van struikelen. Een Engelse giraffenman met de naam Narus arriveert op dinsdag 9 oktober 2018.

2016 – Het park wordt uitgebreid met Berber-apen5)1Kerkrade dd week 51 2016.

2015 – Volgens de media passeert op 23 april de 4 miljoenste bezoeker de kassa. Op 31 december 2014 zijn er echter al (zie boven) 3.977.000 bezoekers gepasseerd met een tempo van 35.000 bezoekers per maand. In het slechtste geval is dit aantal dus al in Februari gehaald. Op dezelfde dag worden ook 2 nieuwe dieren gepresenteerd: miereneters.
De verbindingsbrug met Kaalheide wordt weggehaald in verband met de aanleg van Buitenring Parkstad. De brug wordt na de gereedkoming van de Buitenring herplaatst nabij de Grachterstraat.
Gemeente Kerkrade neemt de helft van de aandelen die in bezit zijn van Apenheul over. De andere helft wordt overgenomen door Moraco, het bedrijf van Marcel Mourmans (Mora). De gemeente betaalt daarvoor € 375.000,-. Beiden zijn nu voor de helft eigenaar.

2014 – KidsParty 2014: Jeugledenactiviteit voor scouting, Jong Nederland en VN met 2300 deelnemers op 12 en 13 april.

2013 – Het park wordt door de ANWB uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland, landelijk. De winnaar in de categorie Limburg gaat naar het Theepottenmuseum in Swartbroek. Medio december arriveert uit het Engelse Howletts Wild Animal Park, het gorillavrouwtje Tamidol.

2012 – Het park wordt door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste uitje van Nederland, categorie: Limburg.

2011 – In het voorjaar wordt de bestaande indeling van het park vervangen door de omgevingen: Savanne / Regenwoud / Limburg / Taiga. Dit gebeurt ongeveer tegelijk met de opening van het leeuwenverblijf en de verplaatsing van de roofvogelshow.
28 april – De twee leeuwinnen uit Kopenhagen Zoo arriveren. Vanaf 1 juni zijn zij zichtbaar voor het publiek.
27 augustus – In samenwerking met Ultraloop Stein wordt een complete Marathon-loop georganiseerd op het terrein van de dierentuin.
De naam van het park wordt veranderd in GaiaZoo.
GaiaZoo wint de Zooawards 2011, uitgeroepen door onderzoeks- & adviesbureau Q&A Research & Consultancy en Zoover.nl, ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Disney en Wereld Natuur Fonds. 11 Dierentuinen deden mee.

2010 – In mei ontvangt het park voor de derde keer op rij de Zoosite Award voor “mooiste grote dierentuin van de Benelux”.
1 juni – Feestavond voor alle medewerkers (plus partner) in het kader van het 5-jarig bestaan. Onderdeel van het programma is de presentatie van Mr. Grand en Prof. Knochengraber in de DinoDome.

2009 – Op 1 mei wordt het Dino Dome geopend. Op 12 mei overlijdt gorillamoeder Irala.

2008 – In april verwacht het park 2 witte neushoorns (Rafika (Swaili voor vriend) en Bantu). Het cheetaverblijf wordt daarvoor verplaatst. Ook wordt een start gemaakt met de aanleg van de Dino-Dome. Op 10 januari wordt Makula 18 jaar.

2007 – Opening GaiaTrail op 5 juli.

2006 –
Begin oktober: directeur en grondlegger krijgen de EAZA Education Award tijdens de 23e jaarlijkse EAZA conferentie in Madrid van 3 tot en met 7 oktober.
Op 10 augustus wordt een gorillababy geboren. Moeder Irala en kind Gaia maken het goed.
Op 2 juni arriveert uit de dierentuin van Berlijn een gorillavrouwtje in het park. Ze heet Sanga en is 6 jaar oud. Met de bevalling van Irala op komst, is dit de ideale leeftijd voor een gorillavrouwtje om een geboorte en de zorg voor een jonge gorilla van dichtbij mee te maken – en daarvan te leren. Sangha zal de komende tijd overdag het gorillagebouw verkennen, terwijl Irala, Makula en M’tonge op het gorilla-eiland zijn. Sanga is geliefd in Berlijn; men laat haar daar niet graag gaan. Er is dan ook veel aandacht van de Duitse media voor haar vertrek en de plek waar zij terecht komt.
Op 24 maart ontvangt het park een gift van de Alcoa Foundation van 20.000 Euro voor de financiering van de educatiekar.
Het park haalt het landelijke nieuws op 1 januari:
Een jachtluipaard van dierentuin Gaiapark in Kerkrade is op nieuwjaarsdag voor korte tijd uit zijn verblijf ontsnapt. Het roofdier wist over een muur van zijn verblijf te springen. Beheerder Verberkmoes van de Limburgse dierentuin verklaarde: “Die muur is op zich hoog genoeg, maar kennelijk heeft hij ergens een uitstulping gevonden waarop hij zich kon afzetten.” De cheeta kwam achter de muur in de zogeheten savanne terecht, daar dreef een kudde zebra’s hem een leeg hok in. “Vervolgens was het een koud kunstje om de cheeta in een kist te lokken. Het duurde alles bij elkaar misschien twee of drie minuten. Voordat mensen in de gaten hadden dat er iets aan de hand was, was het in feite alweer voorbij” ,aldus de beheerder. De dierentuin zal een onderzoek starten naar de ontsnapping. Volgens de beheerder zijn zowel de dieren als de bezoekers nooit in gevaar geweest.

2005 – Op 1 juni 2005 wordt het park geopend door Prinses Margriet.
Op 14 april opent Wethouder Peter Thomas de voetgangersbrug die Kaalheide verbindt met het park.
Op 19 juni, 2 maanden na de openstelling, passeert de 100.000e bezoeker, familie Biessen uit Landgraaf, de entreepoort.

Voor de aanleg van de dierentuin wordt de omgeving gebruikt voor sportbeoefening.

Benaming


In eerste instantie wordt de benaming Eurozoo gebruikt als werktitel. De definitieve benaming is gekozen naar de Griekse godin van de aarde. De tekst hier beneden is een vertaling van de naambeschrijving door Ron Leadbetter op de Engelstalige site www.pantheon.org die hierbeneden bij de links vermeld staat. De woorden voor (vertaling?) in onderstaande tekst dienen nog vertaald te worden.

Gaia
by Ron Leadbette
Gaia, staat beter bekend als Aarde of Moeder Aarde. Het normale griekse woord voor land is ge of ga. Zij was een van de eerste Aard-godinnen en het is bekend dat zij geboren is uit Chaos, de grote lege ruimte in het universum, samen met Eros. Zij beviel van Pontus (de zee) en Uranus (de lucht). Deze bevalling verliep partheno-genetisch (zonder mannelijke tussenkomst).

Andere versies vertellen dat Gaia de volgende nakomelingen (siblings ?) had: Tartarus (het lage gedeelte van de aarde, onder Hades zelf) en Eros. En zonder partner beviel zij van Uranus (de lucht), Ourea (de bergen) en Pontus (de zee). Gaia nam Uranus als haar echtgenoot, die tevens haar zoon was, en hun nakomelingen waren de Titanens, zes zonen en zes dochters. Ze beviel van de Cyclopen en van drie monsters die bekend werden als de “Hecatonchiren”. De geesten van bestraffing (de Erinyen) waren ook kinderen van Gaia en Uranus. De Giganten, tenslotte, waren verwekt nadat Uranus was gecastreerd door zijn zoon Cronus, en zijn bloed viel op de grond uit de open wond. Om haar kinderen te beschermen tegen haar echtgenoot, (de Cyclopen en de Hecatonchiren, omdat hij bang was van hun grote kracht), verborg Gaia hen allemaal in haarzelf.

Een versie vertelt dat Uranus aghast (vertaling?) was bij de blik van zijn kinderen. Dus verborg hij ze in Tartarus, om zo de bowels (vertaling?) van de aarde te vormen. Gaia zelf vond het verbergen van haar kinderen ongemakkelijk en soms zelf pijnlijk. Toen dit ondraaglijk werd, vroeg ze haar jongste zoon Cronus om haar te helpen. Ze vroeg hem om Uranus te castreren, om zo de verbintenis van de Aaarde en de Lucht te scheiden, en om nog meer geboorten van monsterlijke kinderen te voorkomen. Om Cronus te helpen zijn doel te bereiken, maakte Gaia een snoeimes om als wapen te dienen. Cronus verborg zich tot Uranus bij Gaia ging liggen en toen Uranus dichterbij kwam gebruikte Cronus de sikkel. Bloed viel naar beneden en kwam op de aarde terecht en uit die verbintenis werden de Erinyen (kwaadheid), de Giganten en de Meliae (Nymphen van de manna as bomen) geboren. Na de afscheiding van Aarde en Lucht beviel Gaia van andere kinderen, die in Pontus een vader vonden. Hun namen waren de zeegod Nereus, Thaumas, Phorcys, Ceto en Eurybia.

In andere versies krijgt Gaia kinderen met haar broer Tartarus; deze waren Echidna en Typhon, waarvan de laatste een vijand van Zeus was. Apollo vermoorde Typhon toen hij bezit nam van het orakel van Delphi, dat Gaia in eerste instantie beschikbaar had gesteld<, and then the “Sibyl” sang the oracle in Gaia’s shrine>. Het was Gaia die Zeus redde van Cronus die hem wilde verzwelgen, nadat Zeus geboren was. Gaia hielp Rhea om een steen in swaddling (vertaling?) doeken te wikkelen om Cronus te doen geloven dat dit Zeus was. Aan Cronus was namelijk verteld dat een van zijn kinderen van hem af wou, dus om van hen af te zijn at hij ze allemaal op. Gaia”s truuk werkte en Zeus werd naar Kreta gebracht.

Omdat Gaia het eerste element was waaruit al de andere goden waren ontstaan, werd ze overal in Griekenland aanbeden. Later verwaterde haar status en werd ze vervangen door andere goden. In de romeinse mythologie staat zij bekend als Tella, of Terra.
Over het algemeen wordt aangenomen dat Gaia de volgende nakomelingen heeft:

 • Uranus (zoon en echtgenoot)
 • 50-koppige, 100-armige reuzen: Cottus, Briareus en Gyges
 • De Cyclopen: Brontes, Steropes, en Arges (Cyclope betekent Wiel-ogig)
 • De Titanen: Oceanus, Coeus, Crius, Hyperion, Iapetus, Cronus, Theia, Rhea, Themis, Mnemosyne, Phoebe en Tethys
 • De Erinyen: Alecto, Tisiphone en Megara
 • Reuzen: Zij worden geboren als volwassene omhangen met harnas en vechtwapens
 • Meliaden (Epimeliaden): Ook bekend als de fruitboom Nymphen en specifieker de Appelboom nymphen.
 • Aetna, Eurybia, Nereus, Phorcys, Ceto, Thaumas, Atlas, Acheron, Antaeus, Agdistis, Erichthonius, Hyllus, Dreams, Python en nog velen meer.

Op 1 juli 2006 wordt op het Windpark de Locht een tweetal Windturbines in werking gesteld met de namen Briareus en Gyges.

In het voorjaar van 2011 wordt begonnen met een herindeling van het park waarbij de thema’s Toendra / Europa / Amazone / Congo / Ijstijd / Krijt / Namibië / Limburg vervangen worden door Savanne / Regenwoud / Limburg / Taiga. Waar dat mogelijk is, staan afbeeldingen ook in de nieuwe categorie.
Alle categorieën:

 • Algemeen: Omgeving – DinoDome
 • Dieren: Apen – Vogels
 • Thema’s tot 2011: Toendra – Europa – Amazone – Congo – IJstijd – Krijt – Namibië – Limburg
 • Thema’s vanaf 2011: Taiga – Savanne – Regenwoud – Limburg

Toren van Gaia


Deze uitkijktoren wordt eind 2021 / begin 2022 gebouwd nabij de ingang van het dierenpark. De 2,5 ton kostende toren, die is uitgevoerd in roestbruin staal en bronsgroen eikenhout, wordt drie giraffes hoog (17 meter). Het beklimmen van de trap past bij de filosofie van het VIE-project om mensen te laten bewegen.

Verder


Trivia


 • Het park wordt op 22 maart 2008 in het televisiespelletje Ik hou van Holland op de 9e plek genoemd van de 10 best bezochte attractieparken in Nederlanduitzending van het betreffende televisieprogramma op die datum.
 • Een mijngang is in 2017 decor voor een aflevering van Pipo_de_Clown. Deze wordt uitgezonden op 18 oktober 2017 en is de de derde aflevering uit een nieuwe serie.
 • In 2014, 2015 en 2016 wordt tijdens Haloween een Animal Zombie Night georganiseerd. In 2017 past dat niet meer in het concept6)Via Kerkrade dd 20171025 pg 3.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 juli 2022
356 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.