Marianne van der Heijden

Kunstenares


Marianne wordt op 20 december 1922 in Kerkrade geboren. In 1928 verhuist de familie Van der Heijden naar Oranjeplein 7 in Kerkrade.  Na de lagere school ging Marianne naar de R.K. HBS voor Meisjes in Heerlen. In 1941 behaalt ze de akte tekenen aan de kunstnijverheidsschool in Maastricht. In 1943 doet ze eindexamen schilderen en tekenen. Na de oorlog studeert ze verder op de Rijksakademie in Amsterdam. Heinrich Campendonk is haar belangrijkste docent.

Zij ontvangt de Zilveren medaille van de Prix de Rome. In tegenstelling tot veel van haar Limburgse studiegenoten zoals Frans Nols, Pieter Defesche, Jef Diederen en Ger Lataster, keert Marianne terug naar het zuiden, naar Kerkrade. Hier betrekt ze een atelier in Kasteel Ehrenstein.  Sjef Diederen en en Frans Nols hebben hier eveneens hun atelier. Vanaf 1951 studeert ze enige tijd aan de Academia di belli Arti in Ravenna. De zogenaamde mozaïekacademie.

Midden in de jaren vijftig verhuist ze van Kerkrade naar Maastricht. In de jaren 70 van de 20e Eeuw stapt zij over op het maken van etsen en vanaf 1987 werkt zij veelal met abstract werk en papiercollages. Vanaf 1972 woont ze samen met de karmeliet Bruno Borchert. Na de dood van deze levensgezel in 1994 wordt ze steeds depressiever. Marianne stapt op 25 mei 1998 vrijwillig uit het leven.

In Kerkrade gerealiseerde kunstwerken


  • Een ontwerp voor het mozaïek St.Johannes de Doper (1950) boven de ingang van de lagere school van de Gracht.
  • Het prominente tegelwerk aan de gevel van de  Onze Lieve Vrouw van Altijdurende Bijstandkerk (inmiddels verbouwd tot ‘t Westhoes) is door haar ontworpen en uitgevoerd. Het toont ons de Heilige Maria met onder andere een zestal kruiken en de tekst:  Doet wat hij u zeggen zal.
  • In de St.Lambertuskerk zijn zes door Marianne ontworpen grote glas-in-loodramen geplaatst.
  • Voor het voormalig St.Jozef Ziekenhuis maakte ze twaalf glas-in-loodramen. Na de sloop van het ziekenhuis zijn twee ramen uit de doopruimte geplaatst in het stiltecentrum van het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Van de overige glas-in-loodramen van het voormalige Kerkraadse ziekenhuis zijn enkele naar Museum Schloss Moyland nabij Kleef (D) gegaan.

Enkele elders gerealiseerde kunstwerken


  • De mozaïeken voor de Jezuïetenkapel in Maastricht.
  • Een negen hoge Christusfiguur met engelen voor de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Eschweiler.

Tentoonstelling in Raadhuis Kerkrade


Tussen 30 september 2013 en 14 februari 2014 wordt een aantal kunstwerken van Marianne tentoongesteld. De opening van de tentoonstelling gebeurt door wethouder Peter Thomas en Rick Vercauteren, directeur van het museum Van Bommel Van Dam in Venlo.

Kunsthistorica Lies Netel verdedigt op 8 november 2017 haar dissertatie Marianne van der Heijden. De ondertitel luidt: Het archief als bron van (kunst)historische herinnering (University Press, Maastricht 2017). De bio-, monografie over het leven en werk van Marianne van der Heijden vormt het hart van het boek. Centrale vraag van het onderzoek is: hoe kan het gebeuren dat de talentvolle Marianne van der Heijden, die in Limburg een bekende kunstenares is, niet in de boeken over de Nederlandse kunst voorkomt.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 16 mei 2021
131 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.