Fluit- en Tamboerkorps St. Hubertus Haanrade

Fluit- en Tamboerkorps


Algemeen

Dit korps is gevestigd te Haanrade. Het korps wordt op 15 januari 1935 opgericht door Mai Rouschen, F. Ploum, M. Beugels en P. van Reimersdahl. Sommige bronnen vermelden ook Hein Claessen als een van de oprichters. Kerkrade en de Tweede Wereldoorlog vermeldt ook Hubert Ritzen als mede-oprichter. Het korps is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen en de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland. Op 30 april 2001 toont het korps haar nieuw uniform dat voor een deel gebaseerd is op het oude uniform. Het korps beschikt over een eigen jeugdopleiding.
Samen met Kruisboogschutterij St. Hubertus Haanrade-Kerkrade stellen zij zich kandidaat voor de organisatie van het tweedaagse Bundesschützenfest der Bund der Historischen Deutschen Schützenbruderschaften, editie 2014. Op 18 december 2010 ontvangt zij uit handen van Burgemeester Jos Som de Koninklijke Erepenning.
De carnavalsactiviteiten van de vereniging worden georganiseerd door ’t Wild Dörp.

Geschiedenis

Nog in 1935 treedt het korps voor het eerst in het openbaar op. In 1937 wordt voor het eerst deelgenomen aan een groot muziekconcours. Door het behalen van successen tijdens concoursen in 1937, 1938 en 1939 weet het korps zich op te werken en uit te groeien. Gedurende de oorlogsjaren in de Tweede Wereldoorlog is het korps niet actief. In 1946 stapt een aantal leden uit de vereniging en richt Fluit- en Tamboerkorps Juliana ’46 Haanrade op.
Na een moeilijke opstartperiode neemt Simon Schäfer de muzikale leiding op zich. Vanaf die tijd wordt een aantal successen behaald, zoals het Limburgs Kampioenschap in 1956, het hoogste aantal punten tijdens de Taptoe Delft (de voorloper van taptoe Breda) in 1960 en de tweede prijs tijdens het WMC in 1962.

Onvergetelijk

Het jaar 1966 zal onvergetelijk blijven. In dat jaar wordt tijdens het WMC een eerste prijs met lof der jury behaald met 110 punten. Hubertus wordt daardoor derde van de wereld. Twee weken later wordt de wisselbeker in Delft verdedigd. Met 225 punten en met lof der jury wordt Hubertus wederom eerste en komt de beker definitief in het bezit van het Haanraadse korps.

Nieuwe start

Het korps gaat het in de jaren ’70 van de 20e eeuw iets rustiger aan doen en richt zich meer op het opleiden van nieuwe muzikanten. In 1979 maakt het korps, muzikaal gezien, een nieuwe start. Door de aanwas van jeugdige muzikanten treedt het korps tijdens het bondsconcours aan in de tweede divisie, het resultaat is een eerste prijs met promotie en het hoogste aantal punten van het gehele concours. In 1983 wordt de dan achttienjarige Rob Janssen uit Schinveld gekozen tot nieuwe instructeur van het fluit- en tamboerkorps “St. Hubertus”. Sindsdien waait er een nieuwe wind door het Haanraadse korps die de vereniging laat bloeien en groeien en het korps stijgt tot de absolute top van de fluit- en tamboerkorpsen. Het eerste grote succes onder de muzikale leiding van Rob Janssen behaalt het korps in 1985. Het jaar waarin St. Hubertus het gouden bestaansjubileum viert, geeft men zich zelf het mooiste cadeau door in Weert het Nederlands Kampioenschap te behalen.
Aan het eind van het 50-jarig bestaansjubileum krijgt het Haanraadse korps een geheel nieuw instrumentarium en worden de pijperfluiten vervangen door piccolo’s en concertfluiten, Met deze nieuwe fluitinstrumenten wordt in 1988 voor het eerst aan een bondsconcours deelgenomen. Het resultaat is een eerste prijs met promotie naar de Ere-divisie. In november van datzelfde jaar wordt in Brunssum het Limburgse Kampioenschap behaald. Hierdoor mogen de Haanradenaren in april 1989 in de Kerkraadse Rodahal deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen wat resulteert in een eerste prijs met lof en het Nationaal Kampioenschap.

Metamorfose

De wereld van de fluit- en tamboerkorpsen staat niet stil. Er vindt in de laatste 2 decennia van de 20e Eeuw een metamorfose plaats. De oorspronkelijke instrumenten fluit en trom wordt aangevuld met andere instrumenten als timp-tomps, concert basdrums, drumstel, China gong, verschillende soorten snare-drums, een keur van andere niet-melodische slagwerkinstrumenten en zelfs concertpauken. Ook is er inmiddels een gehele melodische slagwerkgroep aan de korpsen toegevoegd met o.a. xylofoon, marimba, klokkenspel en vibrafoon. Ook de fluitsectie wordt steeds uitgebreider. Naast de piccolo en de concertfluit is de basfluit geen vreemd instrument meer bij vele fluit- en tamboerkorpsen.
Tijdens het Nederlands Kampioenschap in 1995 presenteert Hubertus zich als eerste fluit- en tamboerkorps met basklarinetten in de gelederen. Tijdens de Nationale Podiumkampioenschappen weten instructeur en leden van Hubertus wederom de hoogste eer te behalen met het behalen van het landskampioenschap in de Ere-divisie sectie E.

Nieuwe Nieuwe Start

In september 2006 fuseert de vereniging met Percussiongroep Rhythm Nation. Na een voorbereidingstijd van 2 jaar maakt Percussiongroep Rhythm Nation deel uit van het slagwerkonderdeel van het Fluit- en Tamboerkorps. De nieuwe vereniging gaat verder onder de huidige naam van het korps. Onderdeel van het jubileumprogramma in 2010 is de Klankstad Taptoe Kerkrade-Showkorpsendag op 29 mei 2010. Een nieuwe nieuwe nieuwe start maakt het korps in 2018 wanneer het op 25 maart fuseert met Koninklijk Erkend Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina Holz. Door middel van een rondgang door Kerkrade maakt Musica Limburg haar nieuwe naam bekend 1)Via Limburg dd 20180606 pg 11.

Behaalde resultaten

Onderstaande lijst is een greep uit de behaalde successen tijdens officiële wedstrijden en concoursen.

 • 2006: Eerste prijs met onderscheiding en hoogste puntentotaal tijdens internationale muziekwedstrijd te Hastenrath (D)
 • 2005: Nederlands kampioen met onderscheiding te Barneveld
 • 2004: Eerste prijs met onderscheiding en hoogste aantal punten tijdens bondsconcours te Heinkenszand en eerste prijs tijdens Euregio Musikfest te Saeffelen
 • 2003: Eerste prijs met lof en onderscheiding en hoogste aantal punten te Aachen-Eilendorf (D)
 • 1999: Eerste prijs met onderscheiding, hoogste aantal punten en Limburgs kampioen tijdens bondsconcours in Kerkrade
 • 1995: Nederlands Kampioen SMN Podiumkampioenschappen
 • 1994: Nederlands Kampioen met lof te Ulft
 • 1993: Eerste prijs tijdens bonsconcours te Maastricht; Limburgs Kampioen met lof te Venray
 • 1991: Eerste prijs met lof en onderscheiding en hoogste aantal punten tijdens Landes Musikfest te Geseke
 • 1989: Nederlands Kampioen met lof te Kerkrade
 • 1988: Eerste prijs met promotie naar Ere divisie te Panningen; Limburgs Kampioen te Brunssum
 • 1985: Nederlands Kampioen te Weert
 • 1984: Eerste prijs tijdens bondsconcours te Horn
 • 1978: Eerste prijs met promotie naar eerste divisie te Baexem
 • 1972: Eerste prijs te Usquert en hoogste aantal punten tijdens defilé
 • 1970: Hoogste aantal punten te Usquert-Groningen
 • 1969: Eerste prijs met lof te Tessenderloo
 • 1966: Eerste prijs met lof tijdens WMC Kerkrade; Hoogste aantal punten taptoe Delft
 • 1965: Hoogste aantal punten tijdens federatieconcours te Nieuwenhagen; Hoogste aantal punten te Hulst; 2 Eerste prijzen met lof tijdens federatieconcours te Hoensbroek; Hoogste aantal punten taptoe Delft
 • 1964: Hoogste aantal punten in marswedstrijd en concert te Voerendaal; Hoogste aantal punten tijdens concours te Haanrade
 • 1963: Beste buitenlands korps te Bad Honnef
 • 1962: Tweede prijs tijdens WMC Kerkrade
 • 1960: Eerste prijs en hoogste aantal punten tijdens Taptoe Delft
 • 1956: Eerste prijs tijdens marswedstrijd van de politiekapel Kerkrade; Hoogste aantal punten en Limburgs kampioen te Chevremont
 • 1954: 2 Eerste prijzen met lof en hoogste aantal punten te Zeist
 • 1952: 2 Eerste prijzen tijdens concours te Bleijerheide
 • 1939: Eerste prijs tijdens concoursen te Versiliënbosch, Waubach en Vaals, tevens promotie naar A-klasse
 • 1938: Eerste prijs tijdens concoursen te Schaesberg en Palemig
 • 1937: 2 Ereprijzen en een Eerste prijs met promotie naar de B-klasse tijdens concours te Versiliënbosch

Voorzitters

 • 1983 – 0000 John Rouschen (zeker in 2008)
 • 1980 – 0000 Mai Rouschen

Dirigent

 • 0000 – 0000 Rob Janssen (zeker in 2005)
 • 1963 – 0000 Jo Schäfer
 • 0000 – 1963 Simon Schäfer (na de Tweede Wereldoorlog)

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 29 oktober 2020
259 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.