Koninklijk Erkend Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina Holz

Oprichting


In de zomer van 1921, enkele jaren na de eerste wereldoorlog, begonnen enkele enthousiaste jongelingen met repeteren in het patronaat van Bleijerheide.
Op 1 oktober werd een oprichting comité gevormd, en Fluit en Tamboerkorps Wilhelmina was een feit. Het eerste muzikale succes boekte het korps in 1923 met een potpourri, nota bene gecomponeerd door een eigen lid.
In de beginjaren, en tot 1940 beschikte Wilhelmina ook over een toneelafdeling. Stichtingsfeesten en donateursavonden werden door deze afdeling verzorgd.
De grote droom van veel leden in die tijd, het hebben van een klaroenafdeling, is nooit verwezenlijkt. Het is vermeldingswaard, dat “Wilhelmina” altijd eigen opgeleide tamboer-maitres en instructeurs heeft gehad die wederom bekwaam waren de tamboers en fluitisten op te leiden. Zij deden dit steeds belangloos en met grote liefde. Bovendien bleken succesvolle componisten lid van de vereniging te zijn.

Enkele werken die voor pijperkorpsen zijn uitgegeven:
• “Le Debut”
• “Ricondanza” (verplicht geweest op Limburgse Kampioenschappen)
• “Carpe Diem!” (stond op de lijst van verplichte werken landelijke bondsconcoursen).
• “Concert der superieuren”

Wilhelmina Holz in 1996. Het grootste deel van deze groep behaalde de titels:
– Limburgs kampioen in 1992 te Kerkrade
– Nederlands kampioen Barneveld in 1993 te Barneveld
– Deutschlandmeister 1999 te Alsfeld (Dld)

Uniform


Het uniform na het eerste stichtingsjaar bestond uit groene jassen en pet en witte pantalon. In deze uniformen zouden zij een graag geziene verschijning worden bij diverse feestelijkheden en belangrijke gebeurtenissen.
Pas tijdens het 40- jarig jubileum in 1961 werden de uniformkleuren enigszins aangepast. De kleur van de jassen en petten bleef groen, zij het iets donkerder getint, de witte pantalon werd door een grijze vervangen.

Steeds vooruitstrevend


Als eerste Fluit- en Tamboerkorps maakte de vereniging de overstap van pijperfluiten naar piccolo’s en dwarsfluiten.

 

Wilhelmina Holz in 1966. Aangetreden voor deelname aan WMC.

Opsplitsing


Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van de vereniging was de opsplitsing van het korps. In 1953 scheidde zich namelijk een groep af van de vereniging. Men vestigde zich op de Holz en noemde zich vanaf dat moment “Wilhelmina Holz”. Op 17 april 1956 werd het Hoger Beroep verworpen dat aangevraagd was door de advocaat van het Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina Bleijerheide tegen een uitspraak van de rechtbank van 13 januari 1955.
Deze uitspraak luidde dat de groep Wilhelmina Holz geacht moet worden samen nog de oude vereniging te vormen, en dat de groep Wilhelmina Bleijerheide zichzelf in feite buiten de vereniging heeft gesteld. Oorspronkelijk was het Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina gevestigd te Bleijerheide. Door deze uitspraak is het deel Wilhelmina – Holz dus het oudste Fluit- en Tamboerkorps van Nederland. (Bron: Limburgsch Dagblad 19 april 1956)

Festiviteiten


Er werden tijdens het bestaan van de vereniging de nodige festiviteiten gevierd.  Zo vermelden de jaaroverzichten maar liefst 8 bestaansfeesten, In 1961, men vierde het 40 jarig bestaansfeest, ontving Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina Holz de Koninklijke goedkeuring van haar Statuten. Een andere festiviteit was bijvoorbeeld deelname aan het internationale ‘Blasmusikfestival’ te Bad Orb in de Duitse Main-Kinzig-Kreis. Het was er een waar feest. In Bad Orb was de vereniging 2 keer te gast.

Prijzenkast


Wilhelmina – Holz had intussen een niveau bereikt als nooit te voren, getuige ook de indrukwekkende lijst van successen in de superieure afdeling. Onderstaand overzicht vormt slechts een greep uit successen tijdens wedstrijden en concoursen:

1e prijs Nationaal Concours te Zeist
1e prijs met lof, concours te Geertruidenberg
1e prijs concours te Schinveld
1e prijs met lof bondsconcours Herkenbosch
2e prijs Limburgs Kampioen te Schaesberg
1e prijs met lof bondsconcours te Eijgelshoven
1e prijs en Limburgs Kampioen te Heythuysen
1e prijs Hoogovenconcours te Heemskerk
1e prijs te Brand bij Aken (Dld)
1e prijs bondsconcours te Nieuwenhagen
2e prijs plaats Limburgs Kampioenschap te Kerkrade
1e prijs concours te Sas van Gent
1e prijs en Limburgs kampioen concours te Kerkrade
1e prijs en Nederlands kampioen te Barneveld
1e prijs en Deutschlandmeister te Alsfeld (Dld)
1e prijs bondsconcours te Nederweert

Wilhelmina Holz mét Commissie van Bijstand, kort voor de fusie

Bonden


Het korps is achtereenvolgens aangesloten geweest bij de volgende bonden:

• Limburgse Bond voor Tamboerkorpsen
• Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen
• Limburgse Bond voor Tamboerkorpsen
Bovendien is het korps altijd aangesloten geweest bij de Kerkraadse Federatie voor Fluit- en Tamboerkorpsen.

Commissie van Bijstand


Een wezenlijk onderdeel van het korps was de Commissie van Bijstand. Deze wordt op 2 juni 1954 opgericht en stelde zich ten doel om het korps financieel, en op praktische wijze van dienst te zijn. Allerlei acties werden bedacht en uitgevoerd om geld te verdienen, wat uiteindelijk voor het korps bestemd was. Het korps kon altijd rekenen op bijdragen wanneer instrumenten, uniformen enzovoort aangeschaft werden. Ook waren commissieleden altijd bereid hand en spandiensten te verrichten tijdens bijvoorbeeld bij optredens en concoursen. Veel leden die vanwege leeftijd of gezondheid hun muzikale ‘loopbaan’ moesten beëindigen konden ook terecht als lid bij de Commissie van Bijstand. Op deze manier is menig lid toch nog jaren bij de vereniging betrokken kunnen blijven.

Fusiebesprekingen

Fusie


In het begin van de 21e Eeuw komen veel Kerkraadse verenigingen in zwaar weer terecht. Ledenaantallen liepen zo sterk terug dat enkel fuseren of opheffen mogelijk was. Fusiepogingen zijn er genoeg geweest in Kerkrade, maar helaas liep de een na de ander stuk. Als laatste heeft een fusie plaatsgevonden tussen de twee topkorpsen van Kerkrade, nl. St. Hubertus Haanrade en Wilhelmina Kerkrade, zoals ze de laatste jaren de naam luidde. Beide verenigingen fuseerden 25 maart 2018 tot muziekvereniging ‘Musica Limburg’. Presentatie van de fusievereniging ‘Musica Limburg’ en haar gloednieuwe uniformen gebeurde door middel van een muzikale optocht door het Kerkraadse Centrum, samen met veel gastverenigingen door Kerkrade.

Musica Limburg, de nieuwe fusievereniging
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 2 mei 2022
295 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.