Fast Eagles

Algemeen


Deze officieel erkende Kerkraadse motorclub wordt opgericht in 1976 en heeft tot zeker 1994 bestaan. Het bestaan van de club wordt lange tijd gedomineerd door het ontbreken van een vast clubhuis waar men op donderdag bij elkaar kan komen en maandelijks kan vergaderen.

In november 1981 wordt het sterk onderkomen en al zes jaar leeg staande pand Akerstraat 20 gekraakt. Tot die tijd was de Trocadero bar in dezelfde straat de thuishaven van de inmiddels 25 leden tellende club, maar de eigenaar is failliet gegaan. Gesprekken met het Jeugdhuis Chevremont, waarbij ook de gemeentebemiddeld heeft, zijn vruchteloos gebleken. Vrij snel na de kraakactie wordt hen een tijdelijk onderkomen aangeboden in het Gemeenschapshuis aan de Schaesbergerstraat. Hier mag men blijven totdat de club in juli 1982 te horen krijgt dat men hier binnen twee maanden weg moet zijn.

In november 1986 stelt wethouder Sträter voor de Eagles een permanent onderkomen te geven aan de Kerkradersteenweg tegenover het politiebureau. Hier staat een vervallen schuur die de club mag betrekken. De schuur, bereikbaar via een oprijlaan, is het enige restant van een grote boerderij met stallen die twee jaar eerder zijn afgebroken. Bezwaren van dhr. Oostwegel, eigenaar van zowel hotel De Brughof als restaurant-kasteel Erenstein, worden afgewezen. De verbouwing en het onderhoud gebeurt door de clubleden zelf. Verbouwingskosten: 60000 gulden. Ze betalen Fl.250,- per maand huur. Tot die tijd heeft de club jarenlang gebruik mogen maken van het Gemeenschapshuis Terwinselen, tot grote ergernis van omwonenden en de club zelf.

In 1990 pakken de Fast Eagles nog ėėn keer groot uit. Het 25-jarig bestaan wordt gevierd met een groot internationaal motortreffen bij de Rodahal.

In 1994 of 1995 wordt het clubhuis aan de Kerkradersteenweg door brand volledig verwoest. Hierna wordt het stil rondom de club.
In hun bijna 30-jarig bestaan heeft de club slechts enkele keren de krant weten te halen, met uitzondering van de niet ophoudende perikelen rondom de huisvesting.

  • 04-06-1982 Een lid van de club wordt onheus bejegend in dancing Drop-Inn aan de Hoofdstraat. Zeven andere leden in de leeftijd tussen 19 en 30 hebben hierop de voorgevel van de dancing geheel vernield.
  • 26-07-1982 Enkele weken geleden vernielden de Eagles de voorgevel van een Kerkraads café. Radio Omroep Zuid (ROZ) besteedt hier vandaag aandacht aan. In het Gemeenschapshuis Terwinselen vinden onder leiding van de omroep gesprekken plaats tussen clubleden en buurtbewoners.
  • 15-08-1983 Vechtpartij De Bokkerijder Hulsberg. Enkele gewonden. Oorzaak: gooien met bier
  • 08-08-1985 De club zet het centrum in rep en roer door met hun motoren de Markt op te rijden. Aanleiding is het huwelijk van een van de leden.
  • 30-06-1986 10-jarig bestaan. Feest op ’t veldje bij de Mercuriusstraat Dentgenbach. Zo’n 100 motorrijders uit verschillende delen van Nederland en West-Duitsland vieren mee. Op zaterdag avond om 19:15 rijdt men in stoet naar de Markt in Kerkrade om te pronken met hun motoren.
  • 25-06-1990 Hevige rellen aan de Nieuwstraat na de wedstrijd Nederland-Duitsland. Het geweld begint als leden van de Eagles op Duitse supporters beginnen in te slaan. Ook worden verschillende televisieploegen aangevallen. De politie veegt de straat schoon met 200 man.
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 30 september 2020
39 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *