Europaplein

Kerkrade-Centrum

Plein, omgeven door de Van Beethovenstraat, de Diepenbrockstraat en de Johan Sebastiaan Bachstraat.

Algemeen


De plek waar het plein, met daarop, later, de Rodahal, ligt oorspronkelijk naar beneden glooiend richting Anstelvallei. Bij de realisatie van het plein wordt het genivelleerd met puin, afkomstig van de bombardementen op Aken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naamgeving


Een resolutie van de raadgevende vergadering van de Raad van Europa bepaalt op gegeven moment dat elke gemeente aan een toponiem (een straat of een plein), de naam Europa dient te geven. In Kerkrade wordt dit het plein rondom de Rodahal. Als argumentatie geeft de op dat moment actieve straatnamencommissie aan, dat de combinatie Rodahal, Wereld Muziek Concours, Europaplein een ideale combinatie is voor het bevorderen van het Europese saamhorigheidsgevoel. De naamgeving dateert van 18 juni 1958. Van 12 t/m 14 mei 1958 vindt op deze plaats een circusvoorstelling van Circus van Bever plaats. In een advertentie over dat optreden wordt als locatie Niersprinkerveld vemeld.

Vernieuwing in 2006


Op dinsdag 31 januari 2006, werd het Europaplein in Kerkrade door gouverneur Leon Frissen van de provincie Limburg en wethouder Peter Thomas van Openbare Werken heropend. Zij onthulden een gedenksteen die tevens als straatnaambord fungeert. Op de steen is de bekende daklijn van de Rodahal herkenbaar. Het nieuwe ontwerp gaat uit van een multifunctioneel voorterrein dat onderdeel uitmaakt van de route van het centrum naar het stadspark. Door de herinrichting van de gebied is de hele omgeving van de Rodahal opgewaardeerd.
De totale kosten van het nieuwe ontwerp bedragen € 928.000,-. Een bedrag van € 200.000,- is gefinancierd met ISV geld dat beschikbaar gesteld is door de provincie Limburg.

Afbeeldingen

2009

Onbekend jaar

 

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 8 augustus 2022
239 x gelezen

1 gedachte over “Europaplein”

  1. Ad Maarschalkerweerd

    Op het huidige Europaplein, vroeger Concoursterrein genaamd, hebben heel veel grote evenemten plaatsgevonden. Zoals de WMC’s, tot 1962 in reusachtige tenten, vanaf 1966 in de Rodahal. Een Rodahal die tot 1980 een echte multifunctionele (sport, cultuur, permanente horeca, kegelen, beurzen, tv evenementen) hal voor iedere Kerkradenaar was. Er stonden wereldcircussen, er was jaarlijks groots vuurwerk, er werd in de winter geschaatst op het door de brandweer ondergespoten gravelterrein.
    De foto is van rond 1960.
    Ik ben op zoek naar de historie van dit terrein de afgelopen 100 jaar. Met foto’s uiteraard. Zou er een mooi verzamelwerk van willen maken. Waar zou ik kunnen beginnen met de zoektocht? Ik heb er zelf gewoond van 1958-1976. Mijn ouders woknden er tot hun dood in 2011 rssp. 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.