Stadspark

Groenvoorziening


Het stadspark ligt ingesloten tussen Kerkrade-Centrum (Koningsweg) en het Erensteinerveld.

Het bovenste gedeelte langs de Niersprinkstraat is tot in 1947 gebruikt als puinstortplaats. In dat gebied ontspringt de beek de Nier die verderop in de Anstellerbeek stroomt. Johan Essers uit de Marktstraat start op een vooralsnog onbekende datum een hertenpark op een geprepareerd gedeelte aan de bovenkant van het huidige stadspark. Behalve herten houdt hij daar ook andere dieren. Wanneer de onderhoudskosten te hoog oplopen, neemt de gemeente het park van hem over.

Aan de noordkant van park ligt sinds 1998 het Plan Stadspark. Een groep huizen dat naar dit park genoemd is. In het onderste deel van het park staat het beeld Samengestelde kolom. In WMC-periodes is het park toneel voor (bijna dagelijks) een aantal culturele producties.

In december 2013 wordt een bodemonderzoek gepleegd, voorafgaand aan de uitvoering van een renovatie van het park. Deze renovatie start in het najaar van 2015 waartoe eind november van dat jaar het park geheel gesloten wordt. Op 25 juli 2017 wordt hier het vierde watertappunt in Kerkrade geopend. Het park wordt in 2018 voor een deel afgesloten wanneer na een wolkbreuk op 26 juli de bodem van de onderste vijver ontregelt raakt en er door de extreme warmte en daarmee welige bacteriegroei, schadelijke stoffen vrij komen<ref>ViaLimburg dd 20181003 pg 1</ref>. De kosten voor stel zijn € 250.000,-.

Verder


Zie ook: Beelden Stadspark

Trivia


Foto: Ekanta Bhakti dd

Het park draagt officieus de naam Nico Ploum Park<ref>Bron: Google Maps</ref>. Enige inmenging van de makers van deze encyclopedie berust niet op toeval.

Het park wordt in de zomerdag regelmatig gebruikt als Sankirtana locatie door ISKCON Zuid-Limburg.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 3 april 2021
120 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *