Begraafplaats Hambos

Aan het begin van jaren vijftig van de vorige eeuw is er een nijpend plaatsprobleem op de Kerkraadse kerkhoven. Het inwonersaantal van Kerkrade is sterk gegroeid en de kerkhoven zijn hier niet op berekend. Het kerkhof van de St. Lambertusparochie is al jaren te klein, te Chevremont en Haanrade is de plaats beperkt en vanwege de hoge grondwaterstand zal de begraafplaats te Bleijerheide ook niet lang meer te gebruiken zijn voor nieuwe graven. Eind 1952 is een nieuwe centrale begraafplaats in het Berenbos een serieuze optie. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad inderdaad dat er langs de Berenbosweg, pal tegenover de schacht, de nieuwe centrale begraafplaats zal worden aangelegd. Dit plan wordt echter afgeschoten door het kerkbestuur. Berenbos is niet centraal genoeg gelegen. Gekozen wordt voor een plek nabij de Mariakapelletje in het Hambos. De gronden worden voor een bedrag van Fl.10.000,- overgekocht van het kerkbestuur van de St. Lambertusparochie en de gemeenteraad besluit in maart 1954 voor de aanleg een krediet van Fl.21.000,- goed te keuren.

De nieuwe begraafplaats met een grootte van zo’n 5000 vierkante meter komt in mei 1955 gereed. Het is een van de mooiste begraafplaatsen in Limburg geworden en is in ieder geval de mooiste en modernste van Kerkrade. Om de omgeving niet te schaden wordt het een begraafplaats in de vorm van een parkaanleg. De totale kosten liggen rond de Fl.65.000,-. De begraafplaats wordt op 3 juli 1955 om 11:30 uur ingezegend door Deken H. Ramaekers en officieel in gebruik genomen. Ze is bedoeld voor de parochies St. Lambertus, Maria Goretti en Maria ten Hemelopneming.

De trap die vanaf de Hambosweg toegang biedt tot de begraafplaats wordt pas eind 1964 aangelegd. De trap telt 62 treden, is 1.80 m. breed en 60 m. lang. Ze overbrugt een hoogteverschil van zo’n 11 meter.

Vanwege de hoge aanlegkosten zijn ook de grafrechten niet echt goedkoop te noemen. Een eigen graf kost Fl.300,- voor een enkel graf of Fl.450,- voor een tweepersoonsgraf, voor een kindergraf betaalt men Fl.180,-. Voor een huurgraf betaalt men met een looptijd van 20 jaar Fl.100,- voor een eenpersoonsgraf, Fl.150,- voor een dubbelgraf en Fl.60,- voor een kindergraf.

In 1969, 1979 en 1987 komt de begraafplaats in het nieuws als er vernielingen en vandalisme plaatsvinden. Tegen de eeuwwisseling begint het kerkhof langzaam leeg te raken. Begraven en grafonderhoud zijn niet meer van de tijd. In 2021 is er nog maar een beperkt aantal graven en heeft de begraafplaats het grootste deel van haar oude charme verloren.

Het Christusbeeld dat te vinden achteraan op de begraafplaats is in 1967-1968 vervaardigd door beeldend kunstenaar Jan Ploum en is oorspronkelijk gebruikt als grafsteen op het graf van Leo en Maria Zegers op de Holz. Na het ruimen van het graf is het beeld door de familie geschonken aan de gemeente Kerkrade en hier neergezet.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 22 oktober 2021
132 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.