Wijnen Eldorado

 

Algemeen


Dit voormalig warenhuis lag op de hoek van de Einderstraat en de Grupellostraat. De winkel sluit vlak na de carnaval in 2006. De sluiting is uit noodzaak geboren, omdat er geen opvolger is. In het najaar van 2008 start de sloop van de panden om plaats te maken voor woningbouw.

De grondlegger van Wijnen´s Eldorado is Johan Joseph Wijnen. Hij oefent aanvankelijk het beroep van slager uit in het pand (winkel / café) van zijn ouders aan de Einderstraat nr. 100 (waar nu de grote parkeerplaats ligt). Johan trouwt in 1915 met winkeliersdochter Jeanette Brouwers en handelt sindsdien in onder andere jenever en klompen. In 1924 opent hij een eigen zaak in koloniale waren, huishoudelijke artikelen, etc. onder de naam Wijnen-Brouwers in het pand Einderstraat 59 (tegenwoordig Buck Office). In 1927 wordt een nieuwe zaak aan de overkant op nummer 61 geopend en in 1936 krijgt de zaak de naam Wijnen’s Bazar. Na een grote verbouwing en uitbreiding wordt de zaak in 1950 feestelijk heropend onder de naam Wijnen’s Eldorado.
In 1962 krijgt de zaak een nieuwe entree en een nieuw logo: Wijnen Eldorado (de ‘s’ is uit de naam verdwenen)1)Aanvulling uit “Wijnen Eldorado, geschiedenis van een familiebedrijf” in Kerkrade Onderweg, deel XX (2016) pag.30-54, met dank aan Thea Werrij-van Sambeek. en het logo krijgt de vorm van een harmonica.

1-9-1958: de Ford Taunus bestelauto met het oude logo. De foto is genomen op de hoek Annastraat / Maria Gorettistraat. Op de foto: ? Fijen, Jo Fijen en Nico Salden. Foto: archief J. Fijen.

Op de begane grond vindt men o.a. huishoudelijke artikelen (links), speelgoed (rechts) en tuinartikelen. Vanuit de ingang rechtdoor bevindt zich een brede trap naar de eerste verdieping waar meubels en woonaccessoires verkocht worden. De trap splitst zich halverwege in twee smallere: een gaat naar rechts, de andere naar links.  Na de jaarlijkse sinterklaas-optocht spreekt Sinterklaas de kinderen toe vanaf het kleine balkon. Ook hebben generaties een bezoek kunnen brengen aan Sinterklaas, die in december vaak te vinden is op de bovenverdieping. Om bij sinterklaas te komen moest je zelfs nog drie treden naar boven.

Rechts van de winkel bevindt zich een grote poort die toegang biedt tot het magazijn en het kantoor van Hans Wijnen. Het magazijn is niet één groot magazijn, het waren er wel zes! Een waar doolhof dat begint bij de poort van de kantoren en ophoudt in het huisje dat als het ware tegen de achtergevel van Fietsen/Bromfietsen Badenhop gebouwd is. Via genoemde poort komt men ook bij schuifdeuren die toegang bieden tot de woning van mevrouw Wijnen-Brouwers.

Enkele gedenkwaardige medewerkers uit de laatste periode: Nic Hommel (deze start in 1970 een eigen bedrijf in sportprijzen), Hans Poort, Wim Krahmer, mevr. Hupperetz (huishoudafdeling), mevr. Pelzer (schoonmaak), Jo Stouthart (de later eigenaar), Peter America (etalateur), dhr. Laven (chauffeur-besteller), Theo Douven (kantoor), dhr. Jeurissen (kantoor)2)Aanvullingen met dank aan dhr. Jo Fijen.

De eerste foto beneden (uit het archief van Jo Fijen) is genomen in het portiek van Wijnen Eldorado met zicht op de Einderstraat. Tweede van links is Els Kuijpers-Wijnen van banketbakkerij De Prins (Einderstraat 59).
 

 


Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 28 februari 2021
412 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.