Wielerbaan

Algemeen


Aan de Duitse kant van de Nieuwstraat, ter hoogte van de kruising met de Holzstraat, is in 1933 een overdekte wielerbaan gebouwd. Dit is een rechtstreeks gevolg van de grote belangstelling die in het begin van de jaren dertig ontstaat voor de wielersport.

Aanleg


Aangezien er zowel in Kerkrade als in Herzogenrath plannen voor een wielerbaan bestaan besluit men om het karwei samen te klaren. Men richt in 1932 de Stichting Wielerbaan Nieuwstraat op en de keuze valt op een terrein aan de Duitse zijde van de Nieuwstraat, eigendom van de familie Maubach. De keuze voor het Duitse terrein wordt ook ingegeven door de openingstijden. De Burgemeester van Kerkrade, Habets, Gerardus Hubertus Alphonse, is voorstander van beperkte openingstijden. Deze visie beperkt het organiseren van Zesdaagse evenementen, wat de nodige financiële middelen moet opbrengen. De (voornamelijk Kerkraadse) aandeelhouders verplaatsen daarom de locatie naar Duits grondgebied, in de buurt van grenspaal 231.

Riolering


In Januari 1933 wordt begonnen met het kappen van de bomen. De afwatering van de baan zal aangesloten worden op het Kerkraadse hoofdriool dat onder de Holzstraat ligt. Burgemeester Habets, Gerardus Hubertus Alphonse verwacht hierdoor wateroverlast bij de panden langs de Holzstraat. Pas wanneer de burgemeester van Herzogenrath toezegt dat de Nederlandse panden langs de Nieuwstraat op het Duitse riool worden aangesloten (om het Nederlandse riool te ontlasten), gaat de Kerkraadse gemeenteraad akkoord en kan met de bouw worden begonnen. Dit besluit wordt genomen op 6 maart 1933. De kosten bedragen fl 77,77.

Wedstrijden


Het is slecht weer als op zaterdag 6 mei 1933 de baan wordt geopend, drie maanden na de machtsovername door Hitler. De Duitze Nazi functionarissen verrichten de openings-toespraken. De muziek wordt verzorgd door het muziekkorps van de Vrijwillige Brandweer van Herzogenrath. De eerste wedstrijd start met een pistoolschot van de Kerkraadse Mevrouw Huijnen, echtgenote van directeur Huynen van de Kerkraadse Handelsbank. Het eerste startschot kost de officiële starter de heer Goldhausen een van zijn vingers; het startpistool hapert. De opening wordt door 2000 bezoekers bezocht. Buiten de baan staan op deze avond nog enkele honderden belangstellenden.

Volgens informanten is het een van de betere wielerbanen in Europa. Er zijn in de loop der jaren een zestal wedstrijden gehouden. De laatste wedstrijd, op 16 augustus 1939, is alleen toegankelijk voor genodigden. Dan vestigt Hermann Schild een nieuw uur-record met 43,298 km.
In het centrumdeel van de baan wordt op een gegeven moment ook bokswedstrijden gehouden.

Tweede wereldoorlog


Begin mei 1940 is de baan een van de verzamelpunten van Duitse militairen die van daaruit ons land binnenvallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de baan getroffen door enkele granaten en na de oorlog is de wielerbaan als huisvesting voor Sileziers gebruikt waarvan de woningen in de oorlog zijn verwoest. Doordat zij het hout van de baan als brandstof gebruikten is er al spoedig slechts een karkas over.

Sloop


Na de Tweede Wereldoorlog werd de arena gesloopt voor het brandhout. Het metalen geraamte dat overbleef werd in 1952 aan ijzer- en metaalfabriek Franz Kropp in Kohlscheid verkocht en gesloopt.

Trivia


Ter plekke ligt anno 2009 in Duitsland een weg genaamd: An der Renbahn. Deze weg komt op de Nieuwstraat uit.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 november 2020
212 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.