Kerkraadse Handelsbank

Het gebouw


Gebouw Kerkraadse Handelsbank1)Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de inzet van Ley Kerres

Het bankgebouw – Kantooringang Hoofdstraat 18 – met directeurswoning (ingang Grupellostraat 1) dateert van 1919 en is een sober tweelaags gebouw met souterrain, uitgevoerd in de neoclassicistische variant van de ‘Um 1800’-stijl. Opvallend zijn de lunetvormige (ronde of halfronde) dakramen. Vanaf maart 2021 is het gebouw Gemeentelijk Monument.

Chronologie


1922 – De Kerkraadse Handelsbank wordt opgericht. In de volksmond wordt deze De bank van mijnheer Huynen genoemd.
1923 – Op 5 mei staat in het Limburgsch Dagblad een kort verslag van de Algemene Vergadering van aandeelhouders de Kerkraadsche Handelsbank te Kerkrade.
1941 – In mei doneert de Kerkraadse Handelsbank honderd gulden aan de Winterhulp Nederland.
1947 – Op 12 Augustus houden de aandeelhouders der Kerkraadse Handelsbank N.V. hun algemene vergadering.
1948 – In het Limburgsch Dagblad van 26 juni staat onderstaand artikel:

Marken-manipulaties

  1. Huynen directeur Kerkraadese Handelsbank te Kerkrade N.V. verzoekt ons om opname van het volgende:

Het in uw blad van 23 dezer opgenomen verslag over de behandeling der zaak W. van Kerkrade voor de rechtbank te Maastricht wordt als getuige genoemd zekere P.J.H.

Aangezien het Openbaar Ministerie naar aanleiding van in deze zaak gebleken onoirbare  manipulaties met marken een vrij heftig verwijt heeft gericht tot de “bankmensen” van Kerkrade, wordt de naam van voornoemde getuige met mijn naam in verbinding gebracht. Het ware beter geweest als het O.M. de betrokken bankinstelling met name hadden genoemd, om alsdan op de andere ter plaatse gevestigde instellingen geen onverdiende blaam was geworpen en ware gebleken dat noch ik persoonlijk, noch de Kerkraadse Handelsbank bij deze zaak betrokken ben geweest.

1949 – In januari opent de Nederlanse Credietbank een bijkantoor in de kantoren van de Kerkraadse Handelsbank.
1970 – Het gehele gebouw is opgekocht door Duitse bankfinancier. De heer Albertini uit Düsseldorf. Een Duitse Handels- en Industriebank zal intrek nemen. De heer Albertini  zal president-directeur van de bank worden. Directeur van de investeringsbank word Heinz Dobroch eveneens uit Dusseldorf.
1971 – Op 14 januari is een receptie bij gelegenheid van de heropening. In het Limburgs Dagblad van 23 januari wordt een advertentie geplaatst voor een directie-secretaresse. Ruime kennis van de Duitse taal vereist. Hoog loon. Prettige werkkring.
1972 – In de loop van dit jaar worden advertenties geplaatst met de slogan: VOOR ALLE BANKZAKEN*INCLUSIEF PERSOONLIJKE LENINGEN.
1983 – In het al geruime tijd leeg liggende gebouw komt half september een nieuwe bankinstelling. Het gebouw is door Stienstra BV verkregen via openbare aankoop. Naderhand werd het gebouw door een Zwitserse bank op de veiling gegooid.
1992 – Een Investeringsmaatschappij heeft op 20 april 1992 het gebouw verworven van een handelsonderneming.
1995 – Notaris Mr. J.H.S.M. van Thoor heeft het pand op 15 september 1995 aangekocht van de investeringsmaatschappij. Na aankoop heeft Mr. J.H.S.M. van Thoor zijn notariskantoor verplaatst van de Grupellostraat naar dit pand hoek Hoofdstraat / Grupellostraat.
2016 – Per 1 februari heeft zijn zoon G.J.F.M. van Thoor het notariaat en het kantoorgebouw  overgenomen.
2021 – Vanaf maart is het gebouw Gemeentelijk Monument.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 4 mei 2021
117 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.