VC Furos

Algemeen

Volleybal Club Furos ontstaat uit een fusie in 1972 tussen VC Roda en VC Set Up (Chevremont). VC Roda is in 1956 op 9 oktober opgericht door Math Ploum en Toon Beckers. Gestart wordt met één herenteam en één damesteam. De trainingen vinden plaats in de gymnastiekzaal van de toenmalige ULO aan het Old Hickoryplein. In die tijd speelt men de wedstrijden in de open lucht, namelijk in het sportcomplex “het Prickbos”. De vereniging Set-Up is later van start gegaan. In 1965 zijn het de heren Pötgens, Koonen en de gebroeders André en Huub Didderen die in Chevremont het volleybal introduceren.
Op het moment van de fusie is er eigenlijk sprake van een herenvolleyclub in Kerkrade en een damesvolleybalclub in Chevremont. De thuishaven van de gemengde fusieclub wordt sporthal Kerkrade-West. Het begrip sponsoring doet in die tijd zijn intrede binnen Furos. Heko Brood- en Banketbakkerijen sponsort trainingspakken voor het eerste herenteam.

1978
In 1978 promoveert het eerste damesteam van Furos onder leiding van Huub Didderen naar de landelijke derde divisie. Een jaar later lukt dit ook het eerste herenteam o.l.v. Guido Kusters. In het daarop volgende seizoen trekt Furos Theo Silien uit Geleen aan als hoofdtrainer van de herenafdeling en niet lang daarna verplaatst de vereniging haar thuiswedstrijden naar de splinternieuwe sporthal Rolduc. Jammer genoeg kan het eerste damesteam in deze nieuwe omgeving haar positie in de derde divisie niet handhaven.
Het lukt heren 1 onder leiding van Ben de Bruin in 1983 evenwel om nog een stapje hoger te komen. Het hoogste wapenfeit in de historie van Volleybalcombinatie is het bereiken van de landelijke tweede divisie. Dit wordt gevierd met de organisatie van een volleybaltopper in sporthal Rolduc tussen Sutherland uit Maastricht tegen Belo Horizonte uit Brazilië.

1986
In 1986 doet Furos een stapje terug en degradeert Heren 1 naar de derde divisie. De zuigkracht aan topspelers door omliggende verenigingen, zelfs uit België, kan Furos niet pareren. Naast het competitievolleybal introduceert Furos in die tijd haar eerste internationale buitenvolleybaltoernooi en het eerste zomerkamp voor jeugdleden. Een internationale aangelegenheid blijft het Kerkraadse volleybal ook als in 1988 de Pool Darek Gorgol het eerste herenteam onder zijn hoede neemt.
In 1990 wordt hij vervangen door Hub Collet uit Landgraaf en neemt Wilfried Petit de damesafdeling onder zijn hoede. Het seizoen 1991-1992 spant qua aantal kampioenschappen de kroon bij Furos. Maar liefst vijf teams hangen de Nederlandse driekleur in top: Heren 1, Dames 1, Dames 2, Dames recreanten en meisjes B. Na dit topjaar bereikt Furos een dieptepunt in 1993 als het complete eerste damesteam uit onvrede met bestuursbesluiten opstapt.

1996
In 1996 viert VC Furos op grootse wijze haar 40-jarig bestaan. Hoofdsponsor Firma Langohr heeft dan de gehele seniorencompetitie van nieuwe wedstrijdkleding voorzien. Traditioneel bestaan de nieuwe tenues ook dan uit de kleuren oranje-zwart. In het seizoen 1998-1999 neemt ook VC Furos deel aan de Nevobo-competitie die nu niet meer wordt georganiseerd binnen het Zuid-Limburgse district 24, maar in de Regio Zuid-Oost. Zowel dames 1 als Jongens-B reizen geregeld af naar Noord-Limburg en Brabant.
Bij de voorbereidingen van het seizoen 2001-2002 komt het bestuur van VC Furos aan op een punt van bezinning. Door de gevolgen van individualisering en 24-uurs economie ziet ook Furos haar ledenaantal dalen. In omliggende plaatsen zijn in de afgelopen jaren diverse verenigingen opgeheven dan wel gefuseerd. Om dat te voorkomen presenteert het zittende bestuur in het najaar van 2001 én een nieuwe bestuursstructuur én een beleidsplan genaamd “Furos op weg naar 2005”. Het accent ligt daarbij op volleybal in de volle breedte, met veel aandacht voor jeugd, plaats voor recreanten en een groeipad terug naar de derde divisie.

2001
In oktober 2001 viert de vereniging haar 45-jarig bestaan met een reünie toernooi in sporthal Rolduc. In het daarop volgend seizoen blijken de ambities neergelegd in het beleidsplan niet op een zo korte termijn haalbaar. Het gewenste vrijwilligerskader om de plannen te kunnen realiseren wordt niet gehaald.
In het seizoen 2003-2004 wordt volop aandacht gegeven aan de begeleiding van het trainerskorps. Furos speelt de competitie met vier herenteams en twee damesteams, drie jeugdteams en een recreantenteam. De jongste jeugd start met een competitie in het circulatievolleybal. In het najaar vindt een grote ledenwerving plaats op tal van basisscholen in de gemeente Kerkrade.

Voorzitters

Trainers

  • 1960 – 2000 Huub Didderen

Verder

Zie ook: Laumen Beach volleybaltoernooi

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 6 september 2021
241 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.