Old Hickory

Algemeen


Old Hickory is een van de bijnamen van de 30e pantser divisie van het Amerikaanse leger. De vertaling betekent: oude notenboom, een bijnaam van de voormalige starre president van de Verenigde Staten: Andrew Jackson. Twee andere bijnaam voor de eenheid zijn Roosevelt’s SS en The workhorse of the Western front, vanwege haar onuitputtelijke doorzettingsvermogen. De divisie heeft nooit een enkele slacht verloren!

De eenheid zorgt er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor dat op 5 oktober 1944 Kerkrade-Centrum en Kerkrade-Oost bevrijd wordt. Eerder al, op 17 september, bevrijden zij Kerkrade-West. Naar deze eenheid is het Old Hickoryplein genoemd. Bij de herbenoeming van het Ambachtsplein in Old Hickoryplein ontvangt de divisie op 25 februari 1945 een oorkonde en een schilderij.

De staf afdeling wordt in het najaar van 1944 gehuisvest in diverse schoolgebouwen waaronder de Huishoudschool in de Haghenstraat en het schoolgebouw van de zusters Ursulinen aan de Onze Lieve Vrouwestraat. Vlak na de kerstdagen van 1944 vertrekt de divisie naar Malmedy om het Rundstedt offensief te stuiten.

Andrew Jackson


Old Hickory is de bijnaam van deze generaal en latere president van de Verenigde Staten. Hij wordt geboren in Tennessee in 1767 en hij overlijdt in 1845. In zijn geboortestaat groeit een wilde notenboom, genaamd hickory. Hieraan dankt hij zijn bijnaam. Hij is president van de Verenigde Staten van 1829 tot en met 1837.

Hobbs


Commandant van de divisie is Generaal Leland Stanford Hobbs. Bij de start van de Tweede Wereldoorlog is hij kolonel. In 1942 wordt hij brigade-generaal. Dan krijgt hij ook het bevel over deze divisie die dan gelegerd is in Camp Blend in Florida (VS). Gaandeweg de oorlog wordt hij bevorderd tot generaal-majoor. In november 1945 keert hij terug naar de Verenigde Staten waar hij belast wordt met de leiding over het Negende Amerikaanse Legerkorps. In 1953 gaat hij met pensioen en hij overlijdt op 6 maart 1966. Andere bronnen vermelden 1967 als zijn jaar van overlijden.

Heroes of Old Hickory


In 2018 verschijnt deze film, gemaakt door Lew Adams bij een aantal Amerikaanse televisiestations. Deze film met archiefbeelden en re-enactments krijgt een voorvertoning op vrijdag 26 oktober van dat jaar in café Ejen Bouwerwei1)Via Limburg dd 20181017 pg 1. Al in 2011 wordt via een crowdfunding actie geprobeerd financiën te werven voor dit project. De actie wordt gestopt, maar later worden blijkbaar toch andere fondsen geworden.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 11 januari 2021
101 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *