Nieuwe Kerkraadse Melkinrichting

Melkventer Men de Haan onderweg. Foto: archief Huub de Haan.

De eerste melkinrichting die zich in Kerkrade vestigt bevindt zich in de Kipstraat. Deze wordt in december 1931 opgeheven.

In ieder geval in november 1935 bevindt zich op het adres Hoofdstraat 58 de Nieuwe Kerkraadse Melkinrichting. Eigenaar is J. Offermans. De zaak heeft een filiaal op het adres Piusstraat 5. De N.K. Melkinrichting handelt in melk- en nutriciënproducten.

In november 1951 is er sprake van dat de Kerkraadse Melkinrichting gaat verdwijnen. Ze wordt overgenomen door de Coöperatieve Melkinrichting De Mijnstreek, die in Heerlen haar hoofdvestiging heeft. Hiertegen komen de melkveehouders uit Vijlen, verenigd in de Zuid-Limburgse Coöperatie, in opstand. Gevreesd wordt dat Heerlen een monopoliepositie zal gaan krijgen. De overname laat echter nog lang op zich wachten. 

In november 1952 wordt de Nieuwe Kerkraadse Melkinrichting veroordeeld tot een boete van Fl.200 plus een waarborgsom van Fl.2000, met een proftijd van 2 jaar, omdat in de melk een te laag vetpercentage wordt aangetroffen.

Directeur Offermans neemt in oktober 1953 ontslag bij de melkinrichting. De bedrijfsleider van de melkfabriek in Sittard, de heer Janssen, wordt waarnemend directeur. Het is vooralsnog niet bekend wanneer het bedrijf de deuren sluit, maar dat is in ieder geval na april 1957.

Trivia


Foto: archief Huub de Haan.

De Zuid-Limburgse Melkslijtersbond afdeling Kerkrade plaatst op 5 mei 1945 een advertentie in de krant: “Degene, welke tijdens de evacuatie van Kerkrade MELKKANNEN in gebruik hebben genomen, worden beleefd verzocht deze TEN SPOEDIGSTE in het belang van de burgerbevolking aan onderstaande adressen terug te bezorgen”. Genoemd worden A. Leuchter (Kipstraat), Jos. Handels (Teutelebroekstraat), P. Peeters (Franciscanerstraat) en de N.V. Melkinrichting (Hoofdstraat).

In augustus 1947 komt de melkinrichting negatief in het nieuws doordat het niet lukt de melk gekoeld genoeg te houden om ze niet zuur te laten worden. De watervoorziening voor de koeling legt het loodje tegen de tropische hitte van het moment. De eigen waterpomp en waterreservoir krijgen het niet meer geregeld en men is nu volledig aangewezen op de Aachener Wasserwerke, die het echter niet lukt om de contractueel afgesproken 3 bar druk te leveren. De hoop is gevestigd op koeler weer.

Het bedrijf komt met regelmaat in de krant dankzij ongelukken op de weg:
– Op 11 augustus 1948 botst een vrachtwagen van het bedrijf tegen een luxe auto op de hoek Hoofdstraat-Oranjestraat. Niemand raakt gewond.
– Op 20 juni 1952 verliest een vrachtwagen 120 melkflessen op de Wijngracht. Vijf flessen blijven heel.
– Op 15 november 1954 komt op de Niersprinkstraat een vrachtwagen van de melkinrichting in botsing met een bus van de IAO. De melkwagen loopt aanzienlijke schade op, 50 eieren en 22 flessen melk sneuvelen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 9 december 2021
96 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.