Netta Crousen

Algemeen


Netta (L) met haar zus Louise. Foto (c) Peter Trompetter

 

Maria Hubertina Jozefina (Netta) wordt geboren op 10 maart 1914 en zij overlijdt op 1 september 19971)Kerkrade Onderweg deel XX pg 105, artikel door Thea Werrij-van Sambeek. Zij huwt in 1936 Mathias Rosenbaum met wie zij in 1939 een zoon krijgt: Wilhelm. Deze overlijdt in 1940 aan de gevolgen van een ongeval. Ook een tweede en derde kind zijn geen lang leven beschoren. Mathias neemt dienst in het Duitse leger en na afloop van de Tweede Wereldoorlog wordt het huwelijk in september 1946 ontbonden. Later krijgt zij nog een zoon, Leo, van een vooralsnog onbekende vader.

Gedurende ongeveer vijftig-tal jaren heeft Netta (‘t Kroeze Net, ‘t Wiefje) een sigarenzaak op de Markt. Deze winkel runt ze met haar zus Maria Gertrudis Peters-Crousen (Trautje, 1 oktober 1912 – 1999). Zij koopt het pand aan de Markt nr 55 van Hubert Lambie2)Kerkrade Onderweg deel XX pg 109, artikel door Thea Werrij-van Sambeek. Het pand heeft een achteringang aan de Hospitaalstraat. In de jaren 80 van de 20e Eeuw wordt haar winkel enkele keren overvallen: in 1982 (schade fl 27.500,-), 1985 en 1986 (schade fl 7.000,-). Rond 1993 wordt bij haar Alzheimer geconstateerd en komt ze via Welterhof op de Lückerheidekliniek terecht waar ze maar moeilijk aarden kan. Haar winkel wordt eerder al door haar beide zoons opgedoekt.

‘t Wiefje


Op Markt 55 is zowel een sigarenzaak als een snoepwinkel gevestigd. Waar Netta de sigarenzaak runde, deed ene mevrouw van den Oever dat voor het snoepwinkeltje3)Kerkrade Onderweg deel XX pg 111, artikel door Thea Werrij-van Sambeek. Zij werd door haar klanten ‘t Wiefje genoemd. Na haar vertrek naar het Maria Oord nam zus Louise de snoepwinkel over en werd zij op haar beurt ‘t Wiefje genoemd. Nog later werd ieder achter de toonbank zo genoemd.

Media

Trivia


Na het betalen van een bestelling vroeg Netta altijd: “Sjweëjele of zegeltjer?” (lucifers of spaarzegels). Deze gevleugelde uitspraak is ook te horen aan het einde van het het lied ‘t Netta op de CD van ‘t Jód Tsimmer.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 8 februari 2021
118 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *