Mural Akerstraat-Gladiolenstraat

Kunstwerk


Op initiatief van stichting De Positieve Stad start James Jetlag (pseudoniem voor Martin Plag) op 9 augustus 2021 met een mural, een muurschildering, op de hoek Akerstraat-Gladiolenstraat. Deze mural is een ode aan de bewoners van Kerkrade-West en stelt het verhaal over verleden, heden en toekomst van de wijk centraal. Aan de basis van het project staat een gedicht van Wim Heijmans, dat eenheid als thema heeft. “Iech bin diech en du bist miech”, we zijn allen gelijk.

In het beschilderde pand wordt Beer Eigentijdse Meubelmaker gevestigd. De eigenaar hiervan, Wilfried Beer, is prominent in de mural aanwezig. Hij schminkt zichzelf in de kleuren geel en zwart, hetgeen voor zowel Roda JC als carnaval staat. Verder is de verbeelding van de transitie van zwart naar groen die zich in de regio heeft voorgedaan na de mijnsluitingen. De onderdelen die verwijzen naar het verleden zijn in zwart-wit geschilderd.

De muurschildering is al op 13 augustus klaar, maar ze wordt in september pas officieel geopend, als ook de plaquette met het gedicht van Heijmans is aangebracht.

James groeit op in Kerkrade-West. Hij volgt aanvankelijk een opleiding in de muziek, maar schakelt in 2008 over naar grafische kunst en wordt uiteindelijk muralist. Ander werk van James in Kerkrade zijn onder meer een paneelschildering van 2,5×2,5 in de kantine van FC Kerkrade-West (2012) en een ode aan Maria Tenhemelopneming in de parochiekerk van Terwinselen (2020).

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 18 augustus 2021
79 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.