Mijnmuseum

Algemeen

In het kloostercomplex van Rolduc is tussen 1974 en 1995 het Mijnmuseum gevestigd. Aan de hand van een rondleiding en filmvoorstellingen kan men zich hier inzicht verschaffen in een stuk Limburgse geschiedenis. Het Mijnmuseum in Kerkrade verschaft een indruk van de opkomst en de ondergang van de mijnen in Kerkrade. Te bezichtigen zijn kaarten, maquettes, videobeelden, foto’s etc. Werkpunten op ware grootte geven een beeld van het dagelijkse werk in de mijnen. Ter verduidelijking van het geheel zijn op meerdere plaatsen in het museum videopresentaties opgesteld die de bezoekers zelf in werking kunnen stellen. In de filmzaal van het museum worden doorlopend ondergronds opgenomen films vertoond die een duidelijk beeld geven van de oude en moderne steenkolenmijnbouw in Nederland.
In 1995 wordt het Mijnmuseum ingepakt en opgeslagen. Het museum wordt dan gesloten in afwachting van de opening van het Industrion. Een deel van de collectie is dan ook vanaf 1998 ten toon gesteld in dat Industrion.

Directie

  • 0000 – 0000 Jan (J.A.M.) Finger (1943), zeker in 1986)

Mijnmusea elders

In Valkenburg is in een vooralsnog onbekend jaar een modelmijn ingericht in een van de mergelgrotten. Hier zijn galerijen en pijlers nagebootst en geven oud-mijnwerkers informatie bij hetgeen men kan bezichtigen. Door middel van geluidsbanden probeert men bij de bezoeker het gevoel te geven in een echte mijn te zijn afgedaald.
Andere Mijnmusea in de omgeving zijn in het Duitse Bochum en het Begische Blegny. In het Bergbau Museum in Bochum bevindt zich op zeventien meter diepte een mini-mijn met een gangenstelsel van ongeveer 2,5 kilometer. In Blegny bevindt zich de enige echte steenkolenmijn die toegankelijk is voor het publiek. Gedurende een 2,5 uur durende rondleiding waant men zich op zestig meter diepte een echte mijnwerker.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 8 juli 2020
73 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *