Maria Gorettiparochie

Parochie te Nulland


Deze parochie wordt in 1950 opgericht wanneer deze zich afsplitst van het rectoraat van de Paters Franciscanen te Bleijerheide. Eerder al, in 1928 wordt in weekblad De Zuid-Limburger vermeld dat de Bisschop van Bisdom Roermond toestemming heeft gegeven een parochie op te richten in het gebied tussen Bleijerheide en Kerkrade-Centrum. De parochiekerk wordt gepland in het gebied rondom de Veldkuilstraat, Bleijerheiderstraat, Kipstraat.

Aan de Bleijerheiderheiderstraat twee panden opgekocht, waaronder het voormalig bedrijfspand van wasserij Massop. Op zo’n 100 m2 wordt een noodkerk ingericht. Dankzij bemiddeling van de Staatsmijnen lukt het pastoor Vliegen om 30 banken, een biechtstoel, een credenstafel en een preekstoel aan te kopen. De kapel wordt medio oktober 1950 in gebruik genomen.

De Parochie wordt in de loop van 2004 opgeheven, gelijktijdig met de pensionering van de op dat moment actieve pastoor van Nulland.

De parochiekerk (Maria Gorettikerk) wordt gebouwd, kort na de heiligverklaring van Maria Goretti, op 4 oktober 1954. Bouwpastoor is pastoor Vliegen. De zielzorg in de parochie wordt in 2004 overgenomen door de Heilige Antonius van Paduaparochie die eerst alleen Bleijerheide tot haar bereik had. Met deze handelingen is de situatie weer het zelfde als die van vlak voor 1950. De kerk wordt in 2009 gesloopt om plaats te maken voor de bouw van een zorgcomplex.

Afbeeldingen


De kerk in 2006:

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 26 december 2021
144 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.