Veldkuilstraat

2006

Bleijerheide

Deze straat ligt in het verlengde van de Maria Gorettistraat en verbindt de Bleijerheiderstraat met de Pricksteenweg. De naamgeving dateert van 12 december 1919. De straat is genoemd naar het gebied Veldkuil dat rond 1900 in Bleijerheide ligt. De naamgeving van dit gebied is naar alle waarschijnlijkheid verbonden met de voormalige nabijgelegen luchtschacht van de Domaniale Mijn, veldmijn genoemd.
Over de naamgeving zijn verder de volgende gedachtegangen opgetekend:

  1. De naam is afgeleid van de vroegere schacht en concessie Feldkul langs de Pannesheiderstraat. De concessie ligt dan in de buurt van de (latere) broeders Franciscanen. De concessie en schacht liggen in tijd en ruimte te veraf om op de naamgeving van de latere Veldkuil en de Veldkuilstraat van invloed te kunnen zijn geweest.
  2. De naam Veldkuilstraat is genoemd naar een kuil in het veld, waaruit klei is gediept voor het vervaardigen van veldbrandstenen. In deze straat staat in een vooralsnog onbekende periode een oven waarin de stenen voor de oudste woningen (huisnummers 6 t/m 20) gebakken zijn.

Afbeeldingen

2007
2007Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 13 november 2020
47 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *