Levend Vredesmonument

Klooster


Het Levend Vredesmonument is een klooster met kapel aan de Hoofdstraat, opgericht op 24 september 1946. Aan de straatkant van de kapel is de leus te lezen: Opdat wij de vrijheid waard blijven. 1940 – 1945. De kapel staat bekend onder de naam Vredeskapel. In het voorjaar van 2006 worden het klooster, de kapel en het voorplein gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de tijd. 

In de kapel vindt het altijddurende gebed voor de vrede plaats. De aanleiding is de evacuatie van 30.000 Kerkradenaren, in september 1944. Het monument wordt opgericht en onderhouden door Stichting Koningin van de Vrede, met de burgemeester als voorzitter. Het initiatief wordt genomen door een comité, gevormd door: Wiel Wiertz, Mejuffrouw J. Savelsberg, Mevr. Maria Bergstein, Aalmoezenier E. Beel en Caspar Sprokel. In het klooster, in de volksmond bekend onder de naam De Witte Zusters, verblijven tussen 1946 en heden onafgebroken 3 kloostergemeenschappen. De kloosterorden worden sinds 1985 geassisteerd door een Erewacht, gevormd door Kerkraadse burgers. In oktober 1997 viert deze Erewacht haar 12,5 jarig jubileum.

Enkele Witte Zusters blijven in Kerkrade om de huishoudelijke zaken in het Vredesmonument te verzorgen. Op Zondag 17 juli 2011 nemen ook zij afscheid. Op 9 november 2018 wordt bekend dat de paters Sacramentijnen in januari 2019 vertrekken als hoeders van het Vredesmonument. Vanaf die tijd staat het klooster leeg en wordt te koop aangeboden. In december 2021 wordt bekend dat Maatschap Kloth-Kessen Vastgoed Ontwikkeling het pand wil opkopen. Luc Kloth is van plan het hoofdgebouw te laten staan, maar de twee kloostervleugels worden afgebroken. Op die plek wil hij 28 zorgwoningen realiseren.

Jaarlijks is het monument, het eindpunt van een stille tocht, waarna 2 minuten stilte wordt gehouden tijdens de dodenherdenking op 4 mei. De start van die tocht is bij het Indiëmonument.

 

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 18 december 2021
213 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.