Klonetrekke i Kirchroa-Wès

Algemeen


Klonetrekke is een Carnavalsactiviteit die van oorsprong in 1958 begonnen is bij de in 1957 opgerichte Vasteloavends Verain Kirchroa West (VVKW) in Kerkrade-West. De eerste editie wordt gestart door koempels van de Willem-Sophia: Gerraad Schlangen, Jan Heyse, Piet Kersten en Rainer Barwasser. In die tijd telde “West” maar liefst 86 café’s! Het klonetrekke vormt voor de VVKW de afsluiting van het carnaval. Naast deze spontane versie kent “West” ook een georganiseerd klonetrekke.

Later wordt de activiteit gekopieerd naar Kerkrade-Centrum. Vanaf 2007 wordt dat evenement aldaar Jroeës Kirchröadsj Klonekonkoer genoemd. Twee jaar later, vanaf 2009, vindt een heropleving plaats van het oorspronkelijke Klonetrekke, in Kerkrade-West.

Op carnavalsdinsdag 2018 zou, na later zou blijken, na exact 60 jaar een einde komen aan het door het Klone-comité georganiseerde klonetrekke in West. Op 16 november 2018 wordt aangekondigd dat er in 2019 geen georganiseerd klonetrekke meer plaatsvindt. Dit, vanwege het gebrek aan cafés, muzikanten en clowns, een direct gevolg van de bevolkingskrimp. Bij het georganiseerde klonetrekke betalen deelnemers € 22 om mee te mogen. In ruil hiervoor krijgen zij onderweg consumpties, eten en poeffele.

De VVKW gaat echter onverminderd voort met de spontane variant van het Klonetrekke. Met name oud-prins en tegenwoordig lid van de Raad van 11 Tim Glenz zet zich hiervoor in. Prins, Raad van 11 en haar gevolg trekt, met welke clowns zich ook wil aansluiten, rond middernacht van het laatst bezochte café naar de prinselijke residentie voor de afsluiting van het carnavalsseizoen. Deze activiteit blijft bestaan.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 mei 2021
177 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.