Johnny G. & the Pharaos

Rock ‘n’ Roll muziekformatie (1989 – 1993)


Ontstaansgeschiedenis

De groep is min of meer toevallig ontstaan. De aanleiding is de dialectrevue “Pratsj en Praal” die ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van harmonie Philomena uit Chevremont in maart 1989 wordt opgevoerd. De schrijvers van de revue zoeken een rock & roll-act en hebben dan reeds contact opgenomen met (klassiek geschoolde) zanger Jan Gooren. Wanneer deze toezegt gaat men op zoek naar een begeleidingsgroep.
Het toeval wil dat Ummer d’r Neaver zojuist tijdelijk ter ziele gaat. Maar de meeste leden van de groep zijn alweer zoekende, dus wanneer de contacten gelegd zijn, is het snel gebakken. Er wordt een passende naam bedacht, gerelateerd aan de frontman Jan G(ooren). Jan vraagt zijn zus Jenny en Jo van de Laarschot, zijn zwager Harrie – Saksofonie – Sijstermans. Er wordt 3 keer gerepeteerd en met een spetterende rock & roll medley (gesteund door de Kirchröatsjer Meadsjer) worden zij een van de hoogtepunten van de revue.
Maar hoe verder? Jan wil het eigenlijk hier bij laten, aangezien dit moeilijk te combineren is met zijn klassieke carrière. Maar Jo bedenkt een list. Hij sluit in het geheim een contract voor een optreden van een uur tijdens het jubileumfeest van eerder genoemde harmonie. Voor een voldongen feit staande (binnen drie weken moeten 18 nummers worden ingestudeerd) gaat iedereen enthousiast aan de slag en het optreden wordt wederom een succes. Vanaf dat moment is het voor iedereen duidelijk, we gaan door!

Er volgen optredens tijdens het WMC en begin 1990 in Beek tijdens het Undercoverfestival, waar een eervolle 3e prijs wordt gehaald. Er ontstaat een vaste klantenkring, die de groep blijft volgen. Na een eerste bescheiden optreden in Theater Landgraaf (12 bezoekers), volgt in 1990 het drukbezochte Landgraaffestival, en sindsdien zijn optredens van Johnny G & the Pharaos in het Landgraafse Grand Theater happenings waar men reikhalzend naar uitkijkt en telkens uitverkocht zijn. In het voorjaar van 1990 komt Marcel Bahnen de groep versterken en komt er nog meer rock & roll in de groep.
De Pharaos worden meer en meer een fenomeen in de Oostelijke Mijnstreek en tot de hoogtepunten in hun carrière behoren zeker het concert in het Spaans Kentje in 1993 en het optreden samen met de Jaguars in Eygelshoven. Door beroepsverplichtingen moet zanger Jan Gooren in het najaar van 1993 helaas een punt achter het Pharao-hoofdstuk zetten. De overige leden van de groep vinden dan unaniem, dat de Pharaos zonder hun vocalisten geen Pharaos meer kunnen zijn.
Hun afscheid vindt plaats op 24 oktober 1993 in sporthal Ter Waerden in Landgraaf. Samen met vrienden, bekenden en fans uit met name Maasniel, St. Geertruid en Landgraaf wordt het die avond voor de laatste keer zweten geblazen tot in de kleine uurtjes.

Leden

De volgende personen (in alfabetische volgorde) hebben deel uit gemaakt van deze groep:

 • 1990 – 1993 Marcel Bahnen (gitaar, zang)
 • 1989 – 1993 Jan Gooren (zang, later: Lidsjerverain ’t darf jinne naam han)
 • 1989 – 1993 Jenny Gooren (zang)
 • 1989 – 1993 Jo Janssen (basgitaar), ook: Ummer d’r Neaver
 • 1989 – 1993 Jo van de Laarschot (toetsen), ook: Ummer d’r Neaver
 • 1989 – 1990 Bert meijers (gitaar, zang), ook: Ummer d’r Neaver
 • 1989 – 1993 Ronald van Rikxoort (slagwerk, zang)
 • 0000 – 0000 Harry Sijstermans (saxofoon, zang)
 • 1989 – 1989 Marc Hermans (slagwerk, ook Ummer d’r Neaver)
 • 1989 – 1989 Robin Zalm (slagwerk) (alleen tijdens eerste optreden “Pratsj en Praal”)

Trivia

 • Niet te verwisselen met Johny G.
Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 21 januari 2022
177 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.