Frans Hermesdorf

Kunstschilder


Franz Peter (Frans) Hermesdorf wordt geboren op 20 augustus 1854 te Zurlauben-Zwilanten bij Trier. Hij vestigt zich in 1890 in Kerkrade en huwt op 25 oktober 1892 met Maria Josepha Francisca Hubertina (Josephine) Deutz, een zus van Deken Andreas Joseph Deutz van Kerkrade. Op 3 januari1899 laat hij zich tot Nederlander naturaliseren. Frans overlijdt op 10 december 1904 in het ziekenhuis te Aken. Hij ligt begraven op het kerkhof achter de St. Lambertuskerk.

In 1879 vertrekt hij naar Zürich waar hij zich inschrijft bij het Eidgenössisches Polytechnicum.  Hij stopt echter al snel met de studie omdat hij zich wilde bekwamen tot kunstschilder. Hiertoe studeerde hij achtereenvolgens in Zürich, München, Parijs en Den Haag.  In die laatste plaats werkte hij enige tijd samen met Jozef Israëls, bekend van de “Haagse School”. Inkomsten verwierf hij met het restaureren van fresco’s. 

Villa Hermesdorf


In Chevremont bouwde Hermesdorf een op een kasteeltje lijkende villa die bekend werd onder de naam villa Luikerheide maar ook wel villa Hermesdorf wordt genoemd. De bouw werd vermoedelijk gefinancierd door de familie Deutz.

Producties


Enkele belangrijke werken van hem zijn de fresco’s in de Wilhelm Tell kapel aan het Vierwoudsteden meer en in het stadhuis van Basel. Ook de barokke muurschilderingen in de St. Paulinuskerk te Trier zijn door hem gemaakt. Hij schildert op gegeven moment zijn zwager Andreas Joseph Deutz. Dit schilderij hangt in de pastorie van de St. Lambertuskerk. Andere werken van hem zijn de vlag van de Kerkraadse Schuttersbroederschap St. Sebastianus-Schuttersbroederschap Kerkrade 1617, de communiebank in de St. Lambertuskerk en de portalen die vanuit de kerk toegang geven tot de sacristie en (vroeger) het catechismuslokaal, thans verplaatst naar de nooduitgang in de zuidgevel. 

De Frans Hermesdorfstraat is naar hem vernoemd.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 18 september 2022
174 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.