H. Joannes de Doperparochie

Parochie te Eygelshoven


Dit is de enige parochie in Kerkrade met twee gelijknamige kerken.
De parochie Eygelshoven moet van zeer oude datum zijn. Mogelijk uit de tijd van Karel de Grote, omstreeks het jaar 800. Ook het eerste kerkgebouw (H. Joannes de Doperkerk I) moet van hoge ouderdom geweest zijn. Resten van dit oudste bouwwerk zijn nog te zien aan het onderste gedeelte van de toren van het oude eerste kerkje van de parochie op de Kerkberg, daterend uit de elfde eeuw of vroeger.

Voorzitters


Andere (bestuurs)leden


(benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

 • Ger van Megen op zaterdag 25 augustus 2012
 • J.P.G. Kleinen op 31 augustus 2013
 • Bert Immers1)Startinfo: Gemeentelijke Website bij zijn benoeming tot LidOvON

Kerk


Door de komst van de mijn Laura groeit de bevolking van Eygelshoven zeer snel. In 1900 is het aantal inwoners 633, in 1915 zijn dat er reeds 2217. Een nieuwe kerk is dan dringend noodzakelijk. In 1919 worden onder leiding van pastoor Schijns de eerste plannen gemaakt en in hetzelfde jaar wordt de eerste steen gelegd van het bouwwerk, dat naar de plannen van de architecten Ritzen en Boosten door de N.V. Gewapend Beton Mij uit Breda wordt uitgevoerd. De kerk (St. Johannes de Doperkerk II) wordt in gebruik genomen drie weken voor Pasen 1922. De plechtige inwijding door bisschop Mgr. L. Schrijnen vindt plaats op zondag 7 augustus 1924.

Voor de kerk staat een stenen beeltenis van de Heilige Barbara, patrones van onder andere de mijnwerkers. Dit beeld is van de hand van Gène Eggen en dateert van 1950.

Tot in 1804 behoren de Landgraafse kernen Waubach en Groenstraat tot deze parochie2)Uit: straatnamenboek OCGL, Ruud Habets 15 mrt 2009.

Zangkoor


Het zangkoor H. Joannes de Doper Eygelshoven is verbonden aan deze parochie. Zij is samengegaan met de Heilige Pastoor van Ars parochie.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 18 april 2021
148 x gelezen

1 gedachte over “H. Joannes de Doperparochie”

 1. Martin Krewinkel

  Dag meneer Hoofs,
  Dank voor uw oplettendheid. Beide schrijfwijzen komen voor, maar ik denk inderdaad dat H. Joannes de juiste benaming is. Ik heb het aangepast.
  Vriendelijke groet,
  Martin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.