Groene Kruis

Geschiedenis


Het Groene Kruisgebouw bij het St. Jozef ziekenhuis

De werkzaamheden van het Groene Kruis worden in een vooralsnog onbekende periode gedaan door de St. Elisabethvereniging. De oprichter daarvan is Willem J. van Ormelingen. De datum van oprichting van het Groene Kruis, afdeling Kerkrade is in 1913. De vereniging wordt dan gevestigd in het huis van haar eerste voorzitter, W. Timmers. In 1915 komt P.M. Retera als apotheekhoudend arts naar Spekholzerheide. In 1916 vestigt de afdeling van het Groene Kruis zich in de oude school, bekend als de school van meester Mucher. In deze school hebben omstreeks 1910 de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid onderdak gevonden. Zij komen naar Spekholzerheide om onderwijs aan meisjes te geven en de ziekenverpleging op zich te nemen. De laatste algemene ledenvergadering wordt gehouden op maandag 23 oktober 2006. De activiteiten van het Groene Kruis worden dan voortgezet door Meandergroep Zuid Limburg.

Voorzitter


  • 1913 – 0000 W. Timmers

Locaties


Deze Kruisvereniging, in 1900 ontstaan uit het Witte Kruis, is van oorsprong een neutrale vereniging voor wijkverpleging en thuiszorg (kruiswerk). Hoewel de vereniging in de rest van Nederland gestoeld is op de christelijk hervormde leer, heeft ze in Limburg katholieke basis. (De landelijke katholieke kruisvereniging is het Wit-Gele Kruis). De Groene Kruis organisatie is in de loop der jaren op verscheidene locaties in Kerkrade gevestigd.

Vanaf 31 juli 1928 is het consultatiebureau voor kindersterfte en tuberculosebestrijding gevestigd aan de Kipstraat, tussen de spoorwegovergang en de Bleijerheiderstraat. Op een niet nader bekende datum verhuist het consultatiebureau naar de hoek Pleinstraat-Patronaatstraat. Dit pand wordt in 1976 gesloopt. Andere bronnen vermelden een vestigingsplaats van dit consultatiebureau op de hoek Groene Kruisstraat-Graverstraat. Op de eerstgenoemde plaats verrijst hetzelfde consultatiebureau in nieuwbouw. Het gesloopte gebouw wordt in 1859 geopend als school en vanaf 1910 dient het als klooster voor de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Gedurende een vooralsnog onbekende periode is het Groene Kruis gevestigd in een gebouw dat gelegen is op de hoek Kruisstraat-Nullanderstraat. Hierin is sinds 2005 het Medisch Centrum Kruisstraat gevestigd. Tenslotte verhuisd het Groende Kruis naar het terrein van het St. Jozefziekenhuis. Andere locaties zijn bijvoorbeeld de Heistraat, Dr. Nolensstraat, Franckstraat, Pannesheiderstraat (de dan voormalige gymzaal van het Pensionaat).

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 4 mei 2021
222 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.