Gottfried Driessen

Duizendpoot


Gottfried, bijgenaamd Onkel Fritz en ook bekend als George Driessen, wordt op 4 november 1890 als kind van Kerkraadse ouders geboren in Würselen en overlijdt daar in december 1969. Als Gottfried 1,5 jaar oud is verhuist het gezin Driessen naar Kerkrade.

Gottfried is wereldberoemd in de grensstreek rond Aken. Hij is hotel- en garagebezitter, chauffeur, filantroop, playboy, circusartiest en dienstplichtige bij de Limburgse Jagers. Het ene moment werkt hij in de Domaniale Mijn, het volgende vecht hij mee in de Mexicaanse oorlog. Hij is ook filmacteur, vooral bekend vanwege zijn deelname aan Western-films. In 1912 vertrekt hij, 21 jaar oud, naar Canada, op zoek naar het avontuur. Van daar uit verhuisd hij naar Los Angeles, waar hij eigenaar is van een garage en een hotel1)Limburgsch Dagblad 14 november 1969.

Na de Tweede Wereldoorlog slaat hij een luchtbrug vanuit Amerika naar zijn landgenoten en familieleden in het dan zwaar gehavende Würselen. Hij laat tussen 1945 en 1948 ononderbroken voor duizenden Dollars aan hulpgoederen, waaronder voedselpakketten en linnengoed, overvliegen. Voor deze daad ontvangt de “Engel van Würselen” op 7 mei 1957 van het stadsbestuur de Ehrenring, een onderscheiding die nog niemand voor hem heeft ontvangen.

In 1957 komt hij terug om te genieten van een rustige oude dag, maar zijn baan en de hang naar avontuur trekken hem terug naar Amerika. Vijf jaar later slaat het noodlot toe. In 1962 beroven onteigeningsprocedures Driessen van het grootste deel van zijn vermogen. Daarnaast moet hij door diabetes al snel een been missen.

Begin november 1969 komt hij voor het laatst terug. Ziek, afgeleefd en bijna bankroet. Op 13 november overlijdt hij in het streekziekenhuis Mariënhöhe in Würselen, waar hij op dat moment onder toezicht van Chef-Arzt Dr. Pütter al twee weken verpleegd wordt2)Limburgsch Dagblad 14 november 1969.

Bij testament heeft hij zijn volledige bezit overgemaakt aan de gemeente Kerkrade. Zijn twee dochters betwisten echter de rechtmatigheid van dit testament. Het Hooggerechtshof  van Californië oordeelt tenslotte op 25 april 1974 dat de gemeente Kerkrade 54% toucheert in de nalatenschap. Effectief krijgt de gemeente Fl.100.000,- in handen. Het overige deel gaat naar de dochters Driessen3)Limburgsch Dagblad 2 augustus 1974. Als voorwaarde voor de erfenis stelt Driessen dat Kerkrade het geld gebruikt voor het stichten of onderhouden van een tehuis voor ouderen.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 30 januari 2021
80 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *