Marga Dirkse-Wolthuis

Documentairemaakster


Marga (M.P.) wordt geboren in 1944 en is in haar werkzame leven documentairemaakster en filmproducente.
Op 3 juli 2016 wordt zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Activiteiten

Mevrouw Dirkse-Wolthuis heeft zich haar hele werkzame leven ingezet voor het toegankelijk maken van cultuur en cultureel erfgoed voor het grote publiek. Ze vervult een voortrekkersrol bij het aandacht vragen voor -en het in stand houden van historisch en industrieel erfgoed.
Als documentairemaker en filmproducent maakte ze tal van educatieve producties over natuur, cultuur, industrieel erfgoed en gezondheid. Ze maakte ook televisieprogramma’s over de Abdij Rolduc en het Orlandofestival. Omroepen als Teleac, RTL en de KRO maakten dankbaar gebruik van haar producties die vaak gepaard gingen met begeleidend voorlichtingsmateriaal.

Mevrouw Dirkse-Wolthuis wordt omschreven als maatschappelijk bevlogen en een idealist met het vermogen haar visie om te zetten in concrete resultaten. Voor haar projecten weet ze altijd een breed draagvlak te creëren bij maatschappelijke organisaties, overheden, het onderwijs en belangenorganisaties.

In 2001 verhuisde mevrouw Dirkse-Wolthuis naar Kerkrade, waar ze in haar eentje de Baalsbruggermolen kocht, een rijksmonument aan de rivier de Worm op de grens van Nederland met Duitsland. In 2003 werd ze bestuurslid van de Stichting Wolthuis Watermill Foundation.

Hoofdzakelijk op eigen kosten startte ze met de restauratie van de molen. Als eigenaar verwelkomt ze particulieren, verenigingen en groepen die kosteloos de ontwikkelingen tijdens het renovatieproces kunnen volgen. Sinds 2013 doen leerlingen van het Citaverde College praktijkervaring op door onderhoudswerkzaamheden te verrichten aan de molen.

In en om de molen houdt mevrouw Dirkse-Wolthuis open dagen, maaldemonstraties, lezingen en rondwandelingen. Voor kinderen houdt ze educatieve uitstapjes, waarin ze veel leren over natuur en duurzaamheid, maar ook over de herkomst en de productie van voedsel en het belang van water.

Ook over de grens wordt de inzet van mevrouw Dirkse-Wolthuis voor het grotere belang gewaardeerd. Op Monumentendag nodigt ze steevast schoolkinderen uit Herzogenrath uit en waar mogelijk betrekt ze Duitse scholen, instanties en particulieren bij haar plannen.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 11 oktober 2020
28 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *