Baalsbruggermolen

Rijksmonument nummer 23577


De molen in het buurtschap Baalsbruggen wordt de eerste keer genoemd in 1106 in de Annales Rodenses. De 900 jaar oude molen is de enige abdijmolen van Nederland. De oorspronkelijke molen en de bijbehorende hoeve uit 1106 liggen in dat jaar 100 meter stroomafwaarts, in westelijke richting. Abt Joannes van Vorstheim geeft de molen in 1437 in erfpacht aan Paulus Baest. In deze leenacte wordt het buurtschap vernoemd als Balsebrugge. Rolduc is op dat moment eigenaar van de molen. Dit verandert met de Franse Revolutie. De molen wordt (naar alle waarschijnlijkheid door natuurgeweld) in een vooralsnog onbekend jaar vernield en op de huidige locatie herbouwd in de 17e Eeuw. Het is niet geheel duidelijk of het huidige buurtschap Baalsbruggen genoemd is naar de molen of andersom. Later wordt de molen alleen nog gebruikt als graanmolen. Na de kanalisatie van de Worm in 1977 wordt de molen buiten bedrijf gesteld. De laatste molenaar (Mathieu Huynen) stopt met het malen van graan en het persen van olie reeds in 1974. In 1917 wordt het waterrad vervangen door een turbine.

Bouwhistorie


In een vooralsnog onbekend jaar verschijnt het boekwerk: Baalsbruggermolen, een bouwhistorische opname, geschreven door Ir. van Loo.

De exploitatie van de molen wordt (in elk geval anno 2006 – 2011) beheerd door de Watermill Foundation. Zij wordt bewoond door Marga Wolthuis.

Groenmetropool


Op 27 november 2008 opent wethouder Peter Thomas het infopoint GroenMetropool1)Groenmetropool, weekblad Parkstad, 19-12-08 in de molen. Vlak daarna onthult Burgemeester Christoph von den Driesch het predicaat NAP punt / NHN Punkt aan de gevel van de molen.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 8 december 2020
165 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.