Die Wechselstube

(Grens)wisselkantoor


In 1987 opent Hans Rieteco een grenswisselkantoor annex buurtwinkel aan de Meuserstraat. Rond die tijd heeft hij al wisselkantoren te Pannesheide en Chevremont.

In 1995 wordt de wet tegen witwaspraktijken aangescherpt. Er zijn op dat moment 120 wisselkantoren actief, maar slechts 29 van hen krijgen een vergunning. De Nederlandse Bank weigert een vergunning af te geven als het vermoeden bestaat dat de eigenaar een dubieus verleden heeft. In februari 1995 bestaat het vermoeden dat Die Wechselstube aan de Meuserstraat gefinancierd wordt met drugsgeld. In februari 1997 gelast het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de Nederlandse Bank om Die Wechselstube alsnog in het register van wisselkantoren in te schrijven.1)Leidsch Dagblad 27 februari 1997

Op 25 juni 2004 rijdt een Duitse vrachtwagen, beladen met staalplaten de steile Haanraderweg naar beneden. De chauffeur bemerkt dat zijn remmen niet meer werken. Hij wil uitwijken naar een grasveld, rechts onderaan de weg, maar daar lopen op dat moment kinderen van de nabijgelegen lagere school over het trottoir. De chauffeur besluit rechtdoor te rijden en boort zijn vrachtwagen in het pand van Die Wechselstube. De chauffeur en twee medewerkers van de supermarkt, een 37-jarige man en een 55-jarige vrouw, komen om het leven.

Het gezin van de chauffeur heeft geen geld voor transport en crematie van de overledene en pastoor Sjang Schuman start een inzamelingsactie.

Voor meer informatie over het ongeluk en pastoor Schuman, zie: KerkradeWiki/vrachtwagenongeluk-haanrade/

Die Wechselstube wordt na het ongeluk niet meer geopend.

Rieteco koopt in 2003 de in Ten Esschen gelegen hoeve De Struijver uit 1742. Een jaar later wil hij de hoeve samen met Theo Heuft, oud-eigenaar van Yab Yum in Amersterdam, ombouwen tot seksboerderij door er een luxe bordeel voor gehandicapten in te richten. Actiecomité Ten Esschen voert met succes een verbeten strijd tegen deze plannen.

Verder


Zie ook een minidocumentaire over het ongeluk: www.youtube.com/watch?v=ZwNfWsh86fA

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 17 oktober 2021
73 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.