Vrachtwagenongeluk Haanrade

Op vrijdag 25 juni 2004 komt Haanrade in het (inter)nationale nieuws wanneer een vrachtwagen, beladen met staalplaten, door onbekende oorzaak niet remt en vanaf de Haanraderweg in de Meuserstraat een supermarkt naar binnen rijdt.

Algemeen


Bij het ongeluk overlijden de chauffeur van de vrachtwagen, Frans Makel, en twee werknemers van de supermarkt, een man van 37 en een vrouw van 55. De chauffeur spaart een groep kinderen die vlak voor het ongeval een mogelijke vluchtweg blokkeren. Later blijkt uit onderzoek dat de remmen al boven aan de berg blokkeren, waardoor remmen onmogelijk wordt. De reddingswerkzaamheden worden door een aantal zaken verstoord:

  • De waterdruk om te blussen valt weg. In dat deel van Kerkrade ligt geen reserve-waterlus, waardoor bluswater uit de Worm gehaald moet worden;
  • Het communicatiesysteem C2000 hapert;
  • De GMS meldkamer is op dat moment niet beschikbaar;
  • Bij de brand komt asbest vrij.

Later dat jaar start de gemeente een onderzoek waarin onderzocht wordt hoe vrachtverkeer via een andere route naar Herzogenrath kan rijden en hoe in elk geval de overlast tot een minimum beperkt kan worden. Pas op 14 maart 2006 wordt door de gemeente een vergunning tot sloop van het gehavende pand afgegeven.

Frans Makel (1963-2004) is gehuwd met Petra Maikel (1972-0000). Zij wonen met hun 8 maanden oude baby en twee oudere zoons in Bad Salzuflen (D). Een half jaar voor het ongeluk overlijdt een van kinderen.

Sjang (J.) Schumans


Schumans is in die periode pastoor (eerst kapelaan) van de Heilig Hart van Jezusparochie in Haanrade. Het is de eerste parochie waarin hij te werk gaat na zijn veroordeling in 2000 voor misbruik van een dakloze jongeren. Hij richt na het ongeluk een fonds op voor de financiële ondersteuning van weduwe Petra Makel. Op 12 april 2011 wordt hij verdacht van verduistering van de gelden in dat fonds. Op 11 oktober 2011 eist het Openbaar Ministerie dat Sjang € 99.616,- terugbetaalt aan dat fonds. De rechtbank veroordeelt Sjang tot 15 maanden gevangenisstraf en een schadevergoedingsmaatregel opgelegd van € 70.500- opgelegd. Sjang gaat hiertegen in Hoger Beroep.

In dat Hoger Beroep acht het hof op 13 juni 2013 oplegging van een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden, met een proeftijd van twee jaren, alsmede een taakstraf voor de duur van 240 uur passend en geboden. Ook verklaart zij dat de benadeelde stichting in haar vordering tot schadevergoeding niet-ontvankelijk is en bepaalt dat zij haar vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 17 oktober 2021
473 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.