De Gegenmassnahme

Algemeen


Een alternatief amusementsduo, dat in december 1981 ontstaat vanuit de samenwerking tussen Kream (ex the Spoilers) en Ini (ex the Mizz). Ze spelen zelf geschreven Duits-, Engels- en Nederlandstalige nummers. Aanvankelijk staan ze op het podium met een ritmebox en een cassettedeck. Na een aantal optredens, o.a. tijdens een anti militaristiche manifestatie tegen de stationering van AWACS vliegtuigen in Geilenkirchen, komt Ollie (ex the Spoilers) het duo versterken op drums. De playlist bestaat voornamelijk uit de nummers van hun cassette “Puur Natuur”, die zij nog als duo hebben opgenomen in de SON studio te Aken. Het nummer “Supermarkt”, over winkeldiefstal door geldgebrek, staat in 1982 op nummer 3 van de Liburgse top 10 van de ROZ.

Hun vlotte nummers handelen over ontevredenheid en hoe het beter kan. De politieke en maatschappijkritische teksten zijn simplistisch en inhoudelijk onomwonden. Gegenmassnahme betekent tegenmaatregel en is een beladen woord. De naam staat echter ook voor een initiatief om een positieve bijdrage te leveren. Het is een reactie op de passiviteit van werkeloosheid en de daaruit voorvloeiende uitzichtloosheid.

De Gegenmassnahme is een graag geziene band bij uiteenlopende politieke manifestaties, ze verlenen medewerking aan het benefietconcert “Guatemala Vrij” in Maastricht, het “Crist-Mess”-festival in Sittard (samen met de Amsterdamse The Ex) en een benefiet ten bate van de Britse “National Union of Mineworkers”. De band is te horen op de LP “Pop Against the Pope”, die wordt uitgegeven bij gelegenheid van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Limburg. Ook is de band te zien en te horen op Hemelvaartsdag 1982 tijdens het door Ahimsa / KWJ georganiseerde festival PIKNIK.

“We rekenen ons niet tot de Neue Deutsche Welle, daar willen we niets mee te maken hebben. We treden wel eens in Duitsland op en dan krijg je snel een Rudi Carell-effect, dan gaan ze op je uitspraak letten. We doen veel in de Duitse taal omdat het een directe taal is. Als iemand ‘Schnauze’ zegt dan weet je meteen waar je aan toe bent”.

“Toekomstplannen? Wij hoeven niet veel geld te verdienen en van de wereld hoeven we ook niks te zien. Beroemd worden laten we aan anderen over. We doen het voor de fun. Niks doen is ook maar niks”.

Discografie


  • “Puur Natuur” – cassette in eigen beheer, oplage 249 st., januari 1982, met o.a. “Männer Wie Wir”, “Supermarkt” en “Schlaf Nicht Ein”
  • “Pop Against the Pope” – verzamel-LP met “Supermarkt”
  • “Sommersongs for Winterkamp” – cassette in eigen beheer, zomer 1983, met o.a. “Limburgers”, “Noem Mij Een Land”, “Sonnenschein im Blut”
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 4 november 2020
111 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.