Ahimsa

Algemeen


Dit is een organisatie die in de voormalige Basisschool Angela te Bleijerheide activiteiten organiseert en uitvoert voor de jeugd.
Een en ander gebeurt in het Jongerencentrum aan de Bleijerheiderstraat 125 onder verantwoordelijkheid van Stichting Jeugdwerk Bleijerheide. De periode waarin Ahimsa actief is, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. In ieder geval is het centrum actief van begin 1972 tot eind 1986.

Ahimsa organiseert tieneravonden op woensdag en zaterdag. De jeugd tot 16 jaar kan in de tienerkelder terecht, vanaf 16 jaar mag men in de ruimte op de begane grond vertoeven. Voor de allerjongsten, groepen 1 t/m 3 en groepen 4 t/m 6 zijn er de knutsel- en hobbyhoek.

Vanaf 1974 wordt jaarlijks op Hemelvaartdag een buitengebeuren georganiseerd door Ahimsa / KWJ met live muziek, disco, stands, e.d. onder de naam PIKNIK. Het festival wordt in ieder geval tot en met 1982 gehouden.

Op 2 april 1982 bezetten 6 jongeren het gebouw uit protest tegen het ontslag per 1 april van jeugdwerker Jo Stannefeld. Tevens zet de groep, die al snel uitgroeit tot 25 bezetters, een handtekeningenactie op touw tegen de dreigende sluiting van Ahimsa. Volgens wethouder Sträter is er niet meer genoeg geld om de bestaande situatie te handhaven en moeten de jongerencentra van Kerkrade inkrimpen. Op 6 april in de avond wordt de bezetting beëindigd als blijkt dat Starrefeld mag blijven.

Trivia


Op 20 mei 1972 (maar ook in volgende jaren) organiseert Ahimsa een busreis naar Pinkpop in Geleen. Kosten voor de bus Fl.2,50 en een entreekaartje voor Pinkpop Fl.5,-.

Afbeeldingen


Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 29 juli 2020
29 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *