D'r Blauwe Engel (Trein)

Algemeen


DE-1 door Rein Pol

Bijnaam van de eerste dieseltrein op de spoorlijn HeerlenKerkrade – Schin op Geul. De officiële benaming is DE-1 (enkel rijtuig) of DE-2 (dubbel rijtuig). De benaming DE staat voor Diesel-Elektrisch. De bijnaam is ontleend aan de helderblauwe kleur die de treinstellen in eerste instantie hadden en de vleugels die onder het bestuurdersraam waren aangebracht. Vanaf de jaren zestig, ook een rode variant, ook wel de Rode Bengel of Rode Duivel genaamd.

De officiële naam van de treinstellen, Plan X, werd pas gebruikt vanaf 1975. Een deel van de DE-2 treinstellen werd toen voorzien van een nieuwe motor en van een gele kleur voorzien. Zij reden op de lijnen Maastricht – AkenHeerlenKerkrade – Valkenburg en HeerlenAken.

De treinen werden tussen 1953 en 1954 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen gebouwd door de Rotterdamse rollendmaterieelfabrikant Allen & Co. In totaal waren er 30 modellen DE-1 en 46 DE-2. De trein had twee coupés: roken en niet-roken. De Eerste Klas werd aangegeven door een afwijkende kleur stoelbekleding in het niet-rokendeel.

De Blauwe Engelen zijn in 2002 uit dienst genomen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 11 februari 2021
184 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.