Bommenkaart

In 2022 geeft de gemeente Kerkrade een zogenaamde Bommenkaart uit. Op deze Bodembelastingkaart Ontplofbare Oorlogsresten, zoals de kaart voluit heet, is te zien waar binnen de gemeentegrenzen mogelijk explosieve resten uit de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn. Aanleiding tot de uitgave van de kaart is de vondst van een Britse 250-ponder bij Rolduc in maart 2021. De kaart is het resultaat van een onderzoek van BeoBOM, die aan de hand van Nederlands, Duits en geallieerd archiefmateriaal mogelijke vindplekken heeft geïnventariseerd.

Op de kaart is te zien dat heel Kerkrade verdacht gebied is voor munitie tot 15,5 centimeter. Dit wordt mede veroorzaakt doordat dit gebied in de oorlogsjaren met regelmaat gebruikt is voor noodafworpen1)Vliegtuigen in problemen droppen hun explosieve lading om zodoende vrij te komen van onnodige ballast bij de thuisvlucht. door vliegtuigen in problemen en het feit dat Kerkrade eind 1944 in de frontlinie ligt bij de aanval op Aken eind 1944.

Bekende noodafworpen vinden plaats op 22 mei 1940, waarbij een Brits toestel vier 250-ponders loost, en op 31 juli 1941, waarbij brisantbommen en brandbommen worden geloosd.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 18 februari 2022
53 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.