De Kleine Winst

“De goedkoopste bazar in Kerkrade


In oktober 1935 worden filialen van dit in de Otterstraat 9 Turnhout (België) gevestigd bedrijf in Kerkrade geopend.  De Kleine Winst heeft filialen aan de Kruisstraat 1 in Kerkrade-Centrum en op het adres Akerstraat 50 te Spekholzerheide. Filiaalhouder in de Kruisstraat is dan Johannes Akens, het echtpaar Willem van Laanen-Akens neemt het bedrijf later over. Vlak voor de oorlog is er ook een filiaal aan de St. Pieterstraat 47, maar zowel dit filiaal als het filiaal Akerstraat zijn rond 1950 alweer gesloten.

Op vrijdag 28 januari 1949 opent De Kleine Winst haar nieuwe filiaal op het adres Hoofdstraat 8 in een pand dat dan net gereed is gekomen. De slogan is dan “U betaalt het minst bij De Kleine Winst”.

In 1953 wordt de zaak aan de Hoofdstraat grondig gerenoveerd en uitgebreid. De heropening vindt plaats op dinsdag 10 november. Het magazijn in de Kruisstraat wordt begin 1954 gesloten. Het aanbod van De Kleine Winst is in die tijd uitgebreid van herenoverhemden, stropdassen, damesblouses, sokken en ondergoed met onder meer kleding, hand- en theedoeken, beddengoed, glas, porselein, aardewerk, gordijnen, speelgoed, wasketels, tafels, stoelen en lampen. 

Na het overlijden van Willem van Laanen op 24 september 1987 komt de zaak in handen van zijn zoon Henk. Deze besluit de zaak echter al korte tijd later te sluiten en het pand te verkopen.

Trivia


Op 2 maart 1957 vindt er bij de ingang van de winkel een ontploffing plaats. Bij de ingang staat op dat moment een stand met carnavalsvuurwerk. Mevrouw van Laanen, de echtgenote van de eigenaar, trekt een zogenaamde slagkurk van een rolletje,  waarbij die tot ontbranding komt. Het andere vuurwerk wordt hierdoor ook ontstoken, waarna een enorme knal en enkele steekvlammen het gevolg zijn. Mevrouw van Laanen en twee 10-jarige jongetjes raken gewond en worden naar het ziekenhuis overgebracht. De ontstane brand is snel geblust en om 16:00 kan de winkel weer open1)De Zuid-Limburger 4 maart 1957

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 12 september 2022
234 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.