Vincentiusvereniging

Een landelijke charitatieve instelling die gekenmerkt wordt door onderstaande beschrijving.

Algemeen


Onderstaande beschrijving is afkomstig van de landelijke website van de Vincentiusvereniging en na bewerking hier geplaatst.

De Vincentiusvereniging is geworteld in de christelijke traditie: ‘Wat u aan de minste heeft gedaan, hebt u aan Mij gedaan.’ Dit motto is – zonder andere overtuigingen uit te sluiten – leidraad bij de concretisering van begrippen als medemenselijkheid en mededogen. De vereniging bekommert zich om iedereen in nood; ongeacht oorzaak, achtergrond of geloof. Enerzijds zetten zij zich persoonlijk-actief in voor de individuele mens. Anderzijds initiëren en realiseren ze projecten voor specifieke groepen. De vereniging heeft open oog en oor voor hun situatie en biedt hulp en verlichting. Naast deze directe steunverlening stelt de vereniging het onrecht ook in politieke situaties aan de orde. De Vincentiusvereniging is een internationale vrijwilligersorganisatie die participeert in diverse netwerken. Zij zijn op de eerste plaats lokaal georganiseerd: midden in en vanuit de gemeenschap. Vanwege regionale verschillen leggen de afzonderlijke afdelingen in het land eigen accenten in de activiteiten. Zowel lokaal, landelijk als internationaal werken ze nauw samen met organisaties en mensen die eenzelfde doel nastreven. Het werk bij de vereniging is afwisselend, bijzonder, boeiend. Weinig is geformaliseerd. Niet de vorm staat centraal, maar de mens die hulp behoeft. Voortdurend zoeken zij naar nieuwe wegen om deze hulp te concretiseren. De activiteiten zijn zo breed en divers dat het voor vrijwilligers niet moeilijk is taken op niveau te vinden die hen voldoening biedt.

Oorsprong


De vereniging die opgericht wordt op 20 december 1860 is genoemd naar de Heilige Vincentius van Paulo. Hij wordt geboren in 1521 trekt zich het lot aan van de armen en verdrukten. Deze priester overlijdt op 27 oktober 1600. De vereniging speelt samen met de Kerkraadse verzetsbeweging een belangrijke rol bij de verdeling van goederen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een andere lezing verhaalt van de oprichting door Frédéric Ozanam (1813 – 1853) en Emmanuel Bailly in Parijs op 23 april 1863.

Afdelingen


Kerkrade kent onder andere de volgende afdelingen:

Holz

Zij wordt opgericht in 1936Via Limburg dd 20181017 pg 13 op 2 februari en viert in december 2011 haar 75 jarig bestaan. Zij wordt ook wel Vincentius Conferentie Holz genoemd en is aangesloten bij het landelijke project Schuldhulpmaatjes.

Voorzitter

  • 0000-0000 Vooralsnog onbekend

Parochie St. Lambertus


Voorzitter


Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 23 november 2020
71 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *