Veldeke

Dialectvereniging

Dit is een Limburgse stichting (opgericht in 1926) die zich bezighoudt met de verschillende Limburgse dialecten.
Zij is genoemd naar Hendrik van Veldeke. Hij is de eerste met naam bekende schrijver en minnezanger uit de Nederlandse literatuur en wordt in de 12e Eeuw geboren in Spalbeek bij Hasselt en leeft en werkt in Maastricht, Kleef en Thüringen. Aan het hof van keizer Frederik Barbarossa oogst hij met zijn werk grote roem. Verder blijft zijn leven in een waas gehuld. Op zijn leven is het boek De droom van de minnezanger van Paul Weelen gebaseerd.
Tussen 1992 en 2013 kent de vereniging de Veldeke Literatuurprijs toe. Een aantal Kerkradenaren ontvangen deze prijs. De prijs is daarna vervangen door het Veldeke Verhaole Concours.

Kring Heerlen


Het Kerkraadse dialect is tegenwoordig (zeker in de periode 2005-2006) ingedeeld bij de activiteiten van Kring Heerlen. Dit is in zoverre vreemd, dat het dialect zelf, beter aansluit bij het dialect van Krink Um Mamelis.

Declamatiewedstrijd


Lokale voorronde

Op 24 april 2005 houdt deze Kring voor het eerst een declamatiewedstrijd in de Openbare Bibliotheek in Kerkrade. Het is een voorronde voor de provinciale wedstrijd. Deze eerste wedstrijd wordt gewonnen door Miguelle Wetzels. Later wordt de wedstrijd ook op andere plekken gehouden. In de volgende jaren hebben de volgende kinderen gewonnen.

JaarGroep 3/4Groep 5/6Groep 7/8Jury
2016Jip HaagenAlina HuntjensNoor VanhommerigEntertainment door Canta Young, Puur Muur.
2015Chloé PötgensIan EssersIncke HerpersDe provinciale wedstrijd wordt gehouden op 16 mei van dat jaar in het Cultuurhuis in Heerlen. Chloé wordt dan derde in haar categorie. Noor Vanhommerig eveneens (hoewel hier niet genoemd als winnares).
2014    
2013Janneke HerpersTatum KörverLuuk Mohnen 
2012    
2011Luna MuijrersGianna HofmanCéline PalmenMaurice Hinzen (dialectschrijver), Annie Tummers (dialectschrijfster, lid Dialek Verain),  Mariechelle Pouwels, (docent en toneelspeelster)
2010Fabiënne HinzenIvy KockelkornJoëlle ThelenHub Vreuls, Hub Didderen, Mariechelle Pouwels
2009Lynn HelebrandFemke PhilippensLotte Kloprogge 
2008Femke PhillipensJoëlle ThelenSolange Wetzelsonder andere: Loek van de Weijer
2007Femke PhillipensJoëlle ThelenSolange WetzelsAnnie Tummers, Loek van de Weijer, Vivian Pouwels
2006    
2005Miguelle Wetzels  
2015

Eindronde

Winnaars:
2013: Noor Vanhommerig (groep 5/6, 2e plaats), Luuk Mohnen (groep 7/8, 1e plaats)

Kring Kerkrade


Deze kring wordt op gegeven moment opgericht door Winand Roukens. Deze vereniging groeit later uit tot Dialectvereniging Kirchröadsjer Plat.

 

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 11 december 2020
235 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.