Van der Biesen

Reisondernemer


Oprichter Harrie van der Biesen begint in 1911 met paard en wagen een regelmatige lijndienst van het centrum van Kerkrade naar Haanrade. Het bedrijf is dan gevestigd aan de Pricksteenweg te Bleijerheide. Dit is een uitkomst voor de bewoners van Kerkrade, omdat er afgezien van de tramlijn Herzogenrath-Aachen geen andere vervoersmogelijkheden zijn. Gesteund door het succes van de lijn Kerkrade-Haanrade koopt Harrie van der Biesen acht jaar later een Duitse militaire wagen bij het autokerkhof in Aachen. Hij bouwt deze om tot autobus en opent de lijn Kerkrade-Heerlen. Dit wordt een succes. Binnen twee jaar lopen er dagelijks zeven tot acht bussen op deze lijndienst, die telkens tot aan de nok toe gevuld zijn.

In 1924 organiseert Harrie de eerste dagtochtjes naar Valkenburg en andere plaatsen in de buurt. Niet veel later wordt het buitenland aangedaan, met bijvoorbeeld tochten naar het Duitse Königswinter of de bedevaartsplaats Kevelaer. De zaken lopen goed en men verhuist naar de Hoofdstraat 69 te Kerkrade, waar men een autogarage en -handel onderhoudt, aangevuld met het autotransportbedrijf. Op hetzelfde adres is het busbedrijf anno 2021 nog steeds gevestigd.

 

Tijdens de oorlogsjaren wordt door de bezetters een groot deel van het wagenpark in beslag genomen. Hiervan vindt men er na de oorlog nog twee terug. Vol goede moed gaat men eind 1944 met de twee opgelapte wagens weer aan de slag. In 1946 organiseert Van der Biesen op de zondagmiddag uitstapjes naar de militaire begraafplaats in Margraten, waarna het centrum van Valkenburg bezocht wordt.

In de vijftiger jaren wordt een reisbureau opgericht en het wagenpark wordt relatief snel weer op peil gebracht met nieuwe aankopen. In 1953 komt Biesen Travel met de eerste brochure met reizen naar buitenlandse  bestemmingen. Tien dagen naar Reutte in Tirol, volpension voor de prijs van ƒ 98,50. Vanaf dat jaar is er een opstaproute door heel het land en worden her en der reisbureaus geopend, tot in Amsterdam toe. Harrie van der Biesen junior, die het bedrijf inmiddels van zijn vader heeft overgenomen, heeft in die tijd maar liefst vijftig mensen in dienst. In de jaren zestig is Van der Biesen een begrip en wekelijks vertrekken tussen de tien en twintig bussen naar buitenlandse bestemmingen.

In 1965 gaat Biesen Travel een verbintenis aan met het Belgische Airsucces dat vliegvakanties vanuit Brussel en Luik verzorgd. Een vennootschap wordt opgericht en men begint op eigen risico vliegreizen vanaf Beek te organiseren. Als de Belgische mede-eigenaar in 1972 sterft, blijkt het op dat moment helaas niet mogelijk deze tak van het bedrijf voort te zetten.

In 1976 wordt de kleindochter van de oprichter, Margriet van der Biesen, directrice van het bedrijf en dat blijft zij tot 2009.
In 1989 wordt voor het inhuren van de touringcars een langlopende overeenkomst gesloten met Kupers touringcars.
Begin 2009 wordt de leiding van de touroperator Biesen Travel overgedragen aan Jo Vleugels. In 2021 neemt zijn dochter het van Jo over.

 

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 26 maart 2022
249 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.