Van der Biesen

Oprichter Harrie van der Biesen begon in 1911 met paard en wagen een regelmatige lijndienst van het centrum van Kerkrade naar Haanrade. Het bedrijf was toen gevestigd aan de Pricksteenweg te Bleijerheide. Dit was een uitkomst voor de bewoners van Kerkrade, omdat er afgezien van de tramlijn Herzogenrath-Aachen geen andere vervoersmogelijkheden waren.
Gesteund door het succes van de lijn Kerkrade-Haanrade kocht Harrie van der Biesen acht jaar later een Duitse militaire wagen bij het autokerkhof in Aachen. Hij bouwde deze om tot autobus en opende de lijn Kerkrade-Heerlen. Dit werd een succes. Binnen twee jaar liepen er dagelijks zeven tot acht bussen op deze lijndienst, die telkens tot aan de nok toe gevuld waren.

In 1924 organiseerde hij de eerste dagtochtjes naar Valkenburg en andere plaatsen in de buurt. Niet veel later werd het buitenland aangedaan, met bijvoorbeeld tochten naar het Duitse Königswinter of de bedevaartsplaats Kevelaer. De zaken liepen goed en Van der Biesen verhuisde naar de Hoofdstraat 69 te Kerkrade, op hetzelfde adres waar het busbedrijf anno 2020 nog steeds zit.

Tijdens de oorlogsjaren werd door de bezetters een groot deel van het wagenpark in beslag genomen. Hiervan werden er na de oorlog nog twee terug te vinden. Vol goede moed ging men eind 1944 met de twee opgelapte wagens weer aan de slag.

In de vijftiger jaren werd een reisbureau opgericht en het wagenpark werd relatief snel weer op peil gebracht met nieuwe aankopen. In 1953 kwam Biesen Travel met de eerste brochure met reizen naar buitenlandse  bestemmingen´. Tien dagen naar Reutte in Tirol, volpension voor de prijs van ƒ 98,50. Vanaf dat jaar was er een opstaproute door heel het land en werden her en der reisbureaus geopend, tot in Amsterdam toe. Harrie van der Biesen junior, die het bedrijf inmiddels van zijn vader had overgenomen, had in die tijd maar liefst vijftig mensen in dienst. In de jaren zestig was Van der Biesen een begrip en wekelijks vertrokken tussen de tien en twintig bussen naar buitenlandse bestemmingen.

In 1965 ging Biesen Travel een verbintenis aan met het Belgische Airsucces dat vliegvakanties vanuit Brussel en Luik verzorgde. Een vennootschap werd opgericht en men begon op eigen risico vliegreizen vanaf Beek te organiseren. Toen de Belgische mede-eigenaar in 1972 stierf, bleek het op dat moment helaas niet mogelijk deze tak van het bedrijf voort te zetten.

In 1976 wordt de kleindochter van de oprichter, Margriet van der Biesen, directrice van het bedrijf en dat bleef zij tot 2009.

In 1989 werd voor het inhuren van de touringcars een langlopende overeenkomst gesloten met Kupers touringcars.

Begin 2009 werd de leiding van de touroperator Biesen Travel overgedragen aan Jo Vleugels.

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 14 december 2020
22 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *