Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers

Vrijwilligersorganisatie


Het Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV) wordt in 1938 opgericht. Dit Amsterdamse initiatief wordt al snel elders in het land overgenomen. Meteen na de oorlog wordt de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) officieel opgericht.

In Kerkrade is de UVV al in november 1944 actief met vrijwilligerswerk bij de repatriëringsdienst. Zij, die in de oorlogsjaren in Duitsland hebben gewerkt, de zogenaamde D.P.’s (Displaced Persons), melden zich nu bij de grensposten op de Holz en Bleijerheide. Hier worden zij medisch en politiek onderzocht, waarna ze worden ontvangen in de Centrale Post, die bij de Centrale Keuken aan de Kapelweg is ingericht. De dames van de UVV zijn belast met de huishoudelijke verzorging van de terugkerenden.

De eerste Presidente van de UVV Kerkrade is mevrouw Fock-Ter Meulen en het secretariaat op adres Lambertistraat 4 is in handen van mevrouw Meij-De Koning.

De officiële naam wordt in 1977 verandert in Unie Van Vrijwilligers, omdat tegen die tijd ook steeds meer mannen actief zijn binnen de vereniging. In 2014 wordt de naam nog een keer verandert, nu in Unvie Van Vrijwilligers Nederland.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 2 december 2021
49 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.