De Repatriëringsdienst

Opvang van vluchtelingen


Vanaf eind 1944, als het front in de richting van Duitsland verschoven is, kan ook Kerkrade ingezet worden voor de repatriëring van zogenaamde D.P.’s: Displaced Persons. Dit zijn mensen die in de oorlogsjaren in Duitsland gedwongen te werk gesteld zijn. Bij aankomst aan de grens worden deze personen door de Repatriëringsdienst geregistreerd en medisch onderzocht en velen zullen voor korte of lange tijd opgevangen moeten worden. Voor dit laatste zijn verschillende gebouwen aangewezen die dienstdoen als verzamelkamp.

Bij het douanekantoor op de Holz is een zogenaamde doorlaatpost, waar de vluchtelingen gevraagd wordt naar naam, nationaliteit, en dergelijke. Van hieruit gaan ze naar de ontvangstpost in Hotel Germania aan de Nieuwstraat, waar ze medisch onderzocht en ontsmet worden.

In de Huishoudschool aan de Haghenstraat 13 bevindt zich het centrale punt van de Repatriëringsdienst, het Ontvangstcentrum, waar de dienst samen met de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers en het Rode Kruis de gasten een zo aangenaam mogelijk verblijf aanbiedt. De begane grond is omgebouwd tot eetzaal, terwijl op de verdieping slaapverblijven zijn ingericht. In het deel voor vrouwen staan bedden, de mannen mogen zich behelpen met slaapzakken. Er is een extra slaapzaal voor de Russen, de Polen en de Nederlanders. Na maximaal een paar dagen worden de D.P.’s verplaatst naar Verzamelkampen om plaats te maken voor nieuwkomers in het Ontvangstcentrum. Naast Verzamelkampen zijn er ook Quarantainekampen voor hen die met een besmettelijke ziekte zijn aangetast en Interneringskampen voor politiek onbetrouwbare vluchtelingen. De buitenlandse vluchtelingen worden tenslotte van een van deze plekken verder gebracht naar Verzamelplaatsen voor Vertrekkenden, van waaruit zij de reis naar hun vaderland kunnen beginnen.

Aan de Kapelweg is de Centrale Keuken ingericht.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 2 december 2021
51 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.