Transferium

Dit is een treinstation met voorzieningen voor bus en fiets, dat gepland staat langs de Industriestraat. Hiermee komt er voor Kerkrade-West een verbinding met de Heuvellandlijn en dat is een impuls voor wat betreft leefbaarheid en bereikbaarheid voor de omgeving. Ook komt er zo een betere verbinding met Duitsland.

Kerkrade-West heeft als onderdeel van de lijn Kerkrade-Centrum naar Simpelveld aanvankelijk een station, maar dat wordt in 1988 gesloten nadat de Nederlandse Spoorwegen deze lijn opdoeken.

De plannen voor het transferium ontstaan kort na de eeuwwisseling. Aanvankelijk is het gebied onderdeel van de plannen voor de Avantislijn, waarbij het de bedoeling is de Heuvellandlijn via Kerkrade-West over Avantis naar Aken door te trekken. In 2013 blijkt echter dat de Provincie er geen geld in wil stoppen en zijn de plannen van de baan. Toch wil de gemeente verder met de plannen voor het transferium. In 2015 ziet vervoerder Arriva wel heil in de aanleg van een station met bushalte. Om plek te creëren moeten de huisnummers 41 tot en met 53 worden opgekocht en gesloopt. Uiteindelijk krijgt ook het transferium echter geen goedkeuring van de Provincie, waarbij de geschatte kosten van tussen 8 en 10 miljoen Euro zeker een rol spelen.

Medio 2022 besluit de Gemeente om in samenwerking met Wonen Zuid in te zetten op een stedenbouwkundige invulling van de plek en er zo’n 20 nieuwbouwwoningen neer te zetten.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 8 mei 2022
83 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.