St. Petruskerk

Dit is een voormalige kerk van de St. Petrusparochie te Chevremont. In de kerk is een van de altaren gewijd aan de Heilige Quirinus die rond 130 gemarteld wordt.

Algemeen

Mede op aandringen van Directeur Korten van Rolduc splitst Deken Deutz de St. Lambertusparochie in tweeën. de beslissing hiervoor wordt op 2 februari 1904 genomen. Wanneer de fondsen en de benodigde grond hiervoor verworven zijn vindt op 20 augustus 1905 de eerste steenlegging plaats.
Op Goede Vrijdag 1907 wordt de kerk in gebruik genomen. De kerk is gebouwd door Kapelaan A.J.H. van der Heyden. Het ontwerp is van Jozef Seelen. De twee karakteristieke torens worden tijdens de restauratie in 1930 bijgebouwd. In april 1943 worden er door de Duitse bezetter (net als op een aantal andere plekken in Kerkrade) kerkklokken verwijderd om omgesmolten te worden. Uit deze kerk verdwijnen 3 klokken. Het eerste klokje van de kerk is afkomstig van de Domaniale Mijn. Dit klokje hangt nu in het torentje van het raadhuis.
Tijdens de periode van bevrijding wordt de kerk dusdanig beschadigd dat het niet meer mogelijk is er de eucharistie te vieren. De missen worden tot aan Pasen 1945 verplaatst naar het Volkshuis.
Door mijnschade is sloop in 1980 onvermijdelijk.

Afbeeldingen 

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 23 september 2020
164 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.