St. Augustinuskerk

Deze voormalige kerk staat in een gegeven periode in Eygelshoven ten behoeve van de Nederlands Hervormde Kerkgemeenschap aldaar. Tegenwoordig wordt de kerk als woonhuis gebruikt.

Ruimtelijke context

De voormalige Augustinuskerk ligt op de hoek Molenweg / Juliastraat in een woonwijk die gedomineerd wordt door eengezins- en etagewoningen. De voormalige kerk vervult tijdens haar bestaan geen centrumfunctie in de wijk.

Type

Bakstenen zaalkerk onder zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De gemeente Eygelshoven stelt in 1945 een schoollokaal ter beschikking aan de Nederlands Hervormde Kerkgemeenschap, weldra wordt echter een voormalig café annex confectieatelier aan de Wimmersstraat in gebruik genomen. De Gemeenschap streeft echter naar een eigen kerkgebouw. De ontwerpen worden gemaakt door architect R. Tybout uit Eindhoven. Een bouwcommissie begeleidt de bouw. De voormalige gemeente Eygelshoven, de Domaniale Mijn en de mijn Laura & Vereeniging verstrekken subsidies. De Augustinuskerk wordt deels betaald uit het Papefonds, dat speciaal voor de oprichting van kerkgebouwen is opgericht. De kerk heeft een bovenzaal voor de kerkdienst. Het sousterrrain wordt Protestants Centrum en wordt onder andere gebruikt voor jeugdverenigingen. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Scheeren uit Kerkrade. De bouwcommissie draagt de Augustinuskerk op 16 december 1956 over aan de kerkenraad. De naam Augustinuskerk wordt gekozen als teken van de oecumene. Wika (werker in kerkelijke arbeid) L. de Ru verwoordt het als volgt: ‘Wij, katholieken en protestanten, hebben Augustinus als gemeenschappelijke kerkvader’. Bij de plechtige ingebruikname zijn predikanten uit de omliggende gemeentes aanwezig. Ds Allan uit Heerlen spreekt bij die gelegenheid zijn ongerustheid uit over enkele inbreuken op de liturgie, die hij meent waar te nemen.

Veranderingen

De mijnsluitingen en de voortschrijdende secularisatie beinvloeden het toekomstperspectief van de Hervormde Gemeente te Eygelshoven negatief. De Augustinuskerk wordt op 2 februari 1976 verkocht en vervolgens tot woonhuis verbouwd. Tegen de voorgevel komt een balkon, de zijgevels worden ontdaan van hun grote glasramen en er wordt een tussenvloer gelegd in de kerkzaal om een extra verdieping te creëren. De klokkenstoel wordt verwijderd.

Tegenwoordige toestand

Centraal in de kopse gevel hangt de dubbele kunststoffen voordeur. Daarboven hangt een balkon. In de zijgevel zijn twee reeksen boven elkaar geplaatste vierkante raampjes aangebracht, alsmede twee grotere ramen. Tegen de zijgevel staat een aanbouw. De gevels zijn grijs gecementeerd.

 

Delen:
Deel dit artikel per mail










Verzend
laatste update doorJo Linden op 9 juli 2020
39 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *