Spies

Familie Spies


Het familiewapen van deze familie staat afgebeeld op het koningsschild van St. Sebastianus-Schuttersbroederschap Kerkrade 1617. Boven de initialen van Daniël Spies van Büllesheim tot Schweinheim staat een gekroonde leeuw met 5 pelgrimschappen. De Spiesstraat is naar hen vernoemd.

Van de naam zijn de volgende varianten bekend: Spees, Speesen, Speessen, Speet, Speetgens, Speetjens, Speets, Speetsius, Spet, Spetgens, Speth, Spett, Spettmann, Spiess, Spiessens, Spiesz, Spiets, Spit, Spitje, Spitman, Spits, Spitse, Spittema, Spittje, Spittmann, Spitz, Spitze, Spitzen.
Johan Spies von Bullesheim, Heer van Erenstein overlijdt in 1638

Daniël Spies van Büllesheim tot Schweinheim


Jonkheer, bewoner van Kasteel Erenstein in 1606. Hij is lid en eerste koning van het St. Sebastianus-Schuttersbroederschap Kerkrade 1617. Hij huwt in 1562 Huyn van Amstenrade, Catharina. Hij verkrijgt Kasteel Erenstein door dit huwelijk. Het huwelijksjaar wordt ook wel genoemd in 1550.
Op 12 januari 1606 vertrekt hij samen met Wolter van Hoensbroeck, Claude Hannut, Meijer van Clermont en Jan Masins naar Brussel om daar niet alleen duidelijk te maken dat deze gebieden uitgeput zijn door oorlogslasten sinds de komst van Spanjaard Don Inigo de Borja (1575 – 31 oktober 1622, kapitein van de citadel te Antwerpen). Ook moeten zij verdedigen dat ook anderen “niet verschoond blijven wegens betaling der beden of oorlogskosten.”

Frans Wilhelm von Spies


Baron. Hij is eigenaar van Kasteel Erenstein in 1645. Hij overlijdt op 7 januari 1672.
Hij is tevens mede leenheer van de Heerlijkheid Kerkrade en lid van de St. Sebastianus Broederschap. In 1662 wordt hij keizer van St. Sebastianus-Schuttersbroederschap Kerkrade 1617. De bezittingen gaan op 8 maart 1681 over naar Gravin van Limburg-Stirum. Het kasteel zelf valt door hoge schulden in 1689 in handen van de schuldeiser: Johan Theobald van Eynatten van Opsinnich. De rechten van Frans Wilhelm von Spies als Heer van Kerkrade gaan dan naar de Luikse schepen Louis de Cartier. Andere bronnen vermelden deze gebeurtenis op 26 juli 1685.
Nazaten van de familie vestigen zich in het Rijnland waar zij van oorsprong ook vandaan komen.

Johannes Spies van Kasrwel


Bewoner van kasteel Erenstein in 1620. Hij wordt in 1630 mede heer van Kerkrade.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 14 november 2020
98 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *