Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-parochie

Parochie op Terwinselen


De volledige benaming luidt: De Onbevlekte Ontvangenis van de heilige Maagd Maria. In de loop der jaren wat ingekort genoemd: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen.

In 1918 is begonnen met een noodkerk en in 1919 werd Terwinselen een zelfstandige parochie. De bouwpastoor is pastoor Hubert Spierts die er in enkele jaren een imposante kerk neerzet. Gebouwd in eigen beheer met stenen uit een zelf aangelegde veldbrandoven (in de Doctor Nolensstraat) door een grote groep vrijwilligers. De oudere woningen in de Oude Tunnelweg zijn gebouwd met een restantvoorraad veldbrandstenen. Het interieur wordt beschilderd door Limburgse kunstenaars Charles Eyck, Arthur Nols en René Smeets. Mogelijk dat niet Arthur, maar zijn vader Frans meewerkte.

De eerste steenlegging van de parochiekerk vindt plaats op 10 juli 1921 door Deken van Ormelingen. Op 15 augustus 1922 wordt de kerk ingewijd. Het kerkbestuur verkoopt medio 1968 een perceel grond aan de Singelweg aan de gemeente Kerkrade voor fl 58.000,00. De parochiekerk is de St. Hubertuskerk.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 16 oktober 2021
103 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.