Metaalgieterij van Gilst

Gieterij van non-ferro metalen


Dit familiebedrijf vindt zijn oorsprong in een oorspronkelijk in Rotterdam gevestigde metaalgietersdynastie. Willem van Gilst bestiert daar in 1900 een metaalgieterij van de firma Kolf.

Afstammeling Adam verhuist op enig moment naar Kerkrade en vindt werk in de gieterij van de Willem-Sophia. Onderwijl onderhoudt hij op de zolder van zijn woning in de Hamstraat een eigen privé-gieterij. Ondanks dat de vloer van de zolder in de loop van de tijd behoorlijk kromtrekt onder het gewicht van de smeltoven en de opgeslagen materialen gebeurt er nooit een ongeluk. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog maakt Adam souveniers voor de Amerikanen: hij monteert koperen miniatuurvliegtuigjes op lege granaathulzen. Het succes is zó groot, dat Adam besluit om voor zichzelf te beginnen en start zijn bedrijfje in een werkplaats in de Industriestraat.

Al snel komt hij handen tekort en zijn broer Henk, tot dan werkzaam bij de NS, komt het team versterken. Een van de grootste opdrachten uit die tijd is de vlaggenmast van de militaire begraafplaats in Margraten, een puur bronzen mast met een doorsnede van een meter. In 1949 moeten de broers verder uitbreiden en zo wordt een nieuwe gieterij gebouwd in de Parallelweg 4a.

Henk overlijdt in 1963 en Adam vier jaar later. Tegen die tijd hebben de zoons van Henk en Adam, die dezelfde voornamen hebben, het bedrijf overgenomen. Als de mijnen sluiten en de orders teruglopen moet het roer om. Besloten wordt om in te zetten op siervoorwerpen, deurdrangers, curiosa en naamplaten. Rond 1973 begint men met de productie van massief gegoten aluminium deurpanelen. Tegenwoordig staat het bedrijf onder leiding van de 4e generatie bij monde van Thies Jansch.  Men maakt hoofdzakelijk kruizen, letters en ornamenten voor de grafindustrie, maar ook is er aandacht voor kleinschalige producties in opdracht.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 11 december 2021
68 x gelezen

1 gedachte over “Metaalgieterij van Gilst”

  1. Vindt het artikel heel leuk. Heb zelf in de oorlogstijd tot 1955 in Spekholzerheide gewoond de familie van Gilst was familie van mij.
    Mijn vader Willem heeft nog enige jaren in de aluminium gieterij gewerkt en zelf heb ik er ook nog in deeltijd gewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.