Melkpoeder-actie

Gebeurtenis


Aan de oprichting van Komitee Steun voor Onderontwikkelde Streken gaat een actie vooraf, opgezet door Enny Wolak en Paul Meijs1)Boek: Since 1959. 50 Jaar Fair Trade Original2)Kerkrade Onderweg deel XX pg 143. Onderstaande beschrijving is afkomstig uit het boekwerk: Since 1959. 50 Jaar Fair Trade Original.

“Op een zomerse dag in 1958 vertrekt Enny Wolak met de bus naar Parijs. Ze heeft twee weken vakantie en in die weken wil ze als vrijwilligster aan de slag bij Abbé Pierre. Hij heeft zich solidair verklaard met de allerarmsten en doet zijn uiterste best om hun leven draaglijker te maken. Enny is dan 23 jaar. Ze werkt als directiesecretaresse bij de mijn Laura en Julia en daarnaast heeft ze een bijbaantje bij een reisbureau. Daarnaast is ze onder meer lid van discussieclub Dit is leven. Daar spreekt ze samen met leeftijdsgenoten over God en de toestand in de wereld. Daarnaast organiseren ze elk jaar een actie voor mensen in nood. Die combinatie tussen praten en doen vindt Enny aantrekkelijk.

Eenmaal in Parijs wordt Enny samen met andere vrouwelijke vrijwilligers uit België en Frankrijk ondergebracht in een speciale Communauté Féminine d’ Emmaus. Daar krijgt ze te horen dat haar hulp het eerste nodig is in een wasserij voor lompen. Zij aan zij met vrouwelijke clochards gaat ze aan de slag. Na een paar dagen in de wasserij, wordt ze overgeplaatst naar een atelier voor rotanmeubelen. Deze meubelen worden verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de armen. Het is in dit atelier dat ze de Franse vrijwilliger Alain Godon leert kennen.

Na haar terugkeer wil Enny de boodschap van Abbé Pierre over naastenliefde zo goed mogelijk uitdragen, zodat iedereen in haar omgeving begrijpt hoe urgent de noodkreten zijn. Na een kort intermezzo in Nederland is Alain doorgereisd naar Sicilië, waar hij zich heeft aangesloten bij pater Danilo Dolci. De ellende in Sicilië is van een andere aard dan in Parijs, maar ook hier is hulp onder de armen dringend gewenst. Alain beschrijft de armoedige omstandigheden waarin de vissers met hun families leefden en hij geeft aan dat er vooral gebrek is aan medicijnen en goede baby- en kindervoeding. Zijn brieven brengen Enny op een idee. In de discussieclub oppert Enny of het een goed idee is om medicijnen of melkpoeder voor Sicilië in te zamelen. Enny’s idee, dat in de weken daarna langzaam groeit, krijgt vaste vorm dankzij een ontmoeting met Paul Meijs, voorman van de KVP-jongeren. Op een zondagochtend ontstaat al discussiërend het plan voor de melkactie Sicilië; naar een idee van Enny Wolak en onder regie van Paul Meijs.

Op de actiedag zelf (21 december 1958) trekken KVP-jongeren én jongeren van Dit is Leven tussen 12:00 en 16:00 eropuit met hun collectebussen, terwijl in het huis van Enny Wolak een coördinatiecentrum wordt ingericht. Wanneer de balans wordt opgemaakt, blijkt er een bedrag van 3.289,60 gulden te zijn opgehaald.

Op de afsluitingsdag van de actie (4 januari 1959) wordt SOS opgericht.”

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 20 november 2020
122 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.