Limburgse Tramweg Maatschappij LTM

Tram- en Busonderneming


De N.V. Limburgse Tramweg Maatschappij wordt opgericht op 15 februari 1921. Oorspronkelijk richt men zich tot Midden-Limburg, maar ook Zuid-Limburg krijgt haar tramlijnen. Het onderhoud van de trams, mede veroorzaakt door het intensieve gebruik in het heuvelachtige gebied, blijkt echter erg duur. Na de oorlog, in de jaren 1949 en 1950, worden de trams dan ook vervangen door bussen. Een groot deel van het materieel wordt opgekocht door de Haagse Tramweg maatschappij en doet tot halverwege de jaren zestig dienst in Den Haag.

In 1978 gaat de LTM samen met de IAO, de Ebas te Beek en de N.A.O. te Roermond verder onder de naam VSL (Verenigd Streekvervoer Limburg). In de tijd dat de maatschappij actief is beschikt zij over een uitgebreid busnetwerk en verschillende stoom- en elektrische tramverbindingen. De tramverbinding Maastricht-Vaals spreekt tot de verbeelding, maar de onderneming heeft ook speciale mijnwerkersbusdiensten. De mijnwerkers noemen hun geliefde bus liefkozend ook wel Lieveling Tot Morgen.

De aandelen VSL komen in 1989 in handen van Verenigd Streekvervoer Limburg. In 1995 volgt de fusie met Zuidooster in Hermes, op 10 december 2006 wordt het openbaar vervoer ondergebracht bij Veolia Transport Nederland om tenslotte per 11 december 2016 over te gaan in Arriva. 

Het museum


In een poging het erfgoed van de onderneming te bewaren, de bussen te restaureren en rijdend te houden wordt in 2016 de stichting Stadsbus Museum Maastricht opgericht. Een jaar later wordt de naam gewijzigd in het Limburgs Bus Museum. Al snel groeit dit uit haar voegen. In 2020 gaat het LBM op in de nieuw op te richten Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij. Begin 2021 heeft de LTM de beschikking over twee originele bussen: de 6-132 en 6-137, beide in dienst gegaan in 1966. De stichting heeft haar vestiging in Eygelshoven.

Verder


Zie ook: Laatste ademtocht

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 27 maart 2021
83 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *